El poeta Joan Margarit en un moment del seu pregó inaugural de les Festes de la Mercè
El poeta Joan Margarit en un moment del seu pregó de la Mercè 2010
Barcelona

Un pregó polèmic del poeta Joan Margarit dóna el tret de sortida a les Festes de la Mercè

El pregó del poeta Joan Margarit ha donat el tret de sortida a la festa de la Mercè, que durant aquest cap de setmana omplirà Barcelona de música, castellers, gegants, correfocs, teatre i cinema. Margarit ha anat més enllà de l'elogi de la ciutat i ha afirmat que és el moment de replantejar-se la relació amb Espanya. El pregoner ha fet, a més, una defensa aferrissada de la llengua catalana.

Actualitzat
La ciutat de Barcelona viu la diada de la seva patrona, la Mercè. Les festes s'han inaugurat amb un pregó atípic del poeta Joan Margarit que ha despertat certa polèmica en l'àmbit polític.

Margarit ha combinat el recital poètic amb algunes reivindicacions polítiques i socials, de caire sobiranista. Una defensa de la vaga general del 29 de setembre ha donat pas després a una reflexió sobre la llengua. El poeta ha destacar que ell és bilingüe, però reconeix que la llengua catalana, i també el país, passen per un moment difícil. Per això, diu, cal replantejar-se la relació entre Catalunya i Espanya.

Les tesis sobiranistes de Joan Margarit han generat certa tensió en la mirada de l'alcalde Jordi Hereu, que no dóna suport a aquestes postures ni tampoc a la vaga general del 29 de setembre. Igualment s'ha evidenciat la incomoditat del líder popular a l'Ajuntament, Alberto Fernández Díaz, que amb prou feines va aplaudir el pregoner.

Durant la celebració del pregó a l'interior de l'Ajuntament, a la plaça Sant Jaume hi ha hagut protestes dels Bombers de Barcelona, representants dels sindicats Comissions Obreres i UGT, i una quinzena de veïns del Raval. Els manifestants protestaven per la suposada manca de mitjans dels bombers, els actes d'incivisme i delinqüència al Raval, i la convocatòria de vaga general el 29 de setembre.

Festa grossa amb menys diners

Després del pregó, a la plaça Sant Jaume s'ha donat el toc d'inici a la festa major, amb ballada de gegants. La Mercè 2010, que se celebra del 23 al 26 de setembre, arriba aquest any estrenyent-se la bossa i amb un nou festival d'arts de carrer, la Mercè Arts de Carrer (MAC), que omplirà el Parc de la Ciutadella de teatre, circ, dansa i animació de dia i de nit.
La programació de música independent del Barcelona Acció Musical, el BAM, ofereix aquest dijous a la nit les actuacions d'El Guincho, Standstill o Obrint Pas. Pel que fa als escenaris més populars, La Troba Kung Fu pren el relleu a Quimi Portet a l'escenari de la plaça de Catalunya.

Pel que fa als espais, la Ciutadella es convertirà en el Parc de la Llum gràcies a propostes com la de "Splash!", creat per Franc Aleu amb música d'Arturo C. Urbina, d'Electrocugat. Quatre ballarines compartiran coreografia a l'estany del parc amb aigua, llum, color i música. Abans, es podran veure els malabars lluminosos de Gandini Juggling i una festa mitològica a la cascada en què no faltaran ni Venus ni Neptú i diversos espectacles per tot el parc basats en la tecnologia. De dia, el parc s'omplirà de dansa a l'aire lliure.

A més de la Ciutadella, la Mercè guanya dos espais més: el castell de Montjuïc -on es concentraran els espectacles de circ- i una carpa al fossat de Santa Eulàlia amb capacitat per a 800 persones. Hi haurà, també, dos nous escenaris: un a l'antic Canòdrom de la Meridiana i un altre a l'avinguda Maria Cristina. 

En compliment de les mesures d'austeritat del consistori, el pressupost per a la festa ha baixat un 10% respecte a l'any passat, i se situarà en els 3,6 milions d'euros. A més, aquest any la festa cau al calendari d'una forma que es perd un dia de programació. Per segon any consecutiu s'ha eliminat la recepció que oferia l'alcalde al Palauet Albèniz durant la primera nit de la festa, després que l'última celebrada el 2008 costés mig milió d'euros. Aquest acte s'ha reconvertit en una jornada de portes obertes que es farà el 25 de setembre.

Pel que fa a horaris, a l'escenari de l'avinguda Maria Cristina la música s'allargarà fins a les tres, una hora més que a la resta d'escenaris de la ciutat excepte els del Fòrum, on les actuacions s'acaben a les cinc de la matinada. La ciutat convidada aquest any és Dakar, i per això molts dels artistes que participen en la festa procedeixen d'aquesta ciutat. La plaça de Catalunya s'omplirà el 24 de setembre de ritmes africans i catalans amb el concert del senegalès Doudou N'Diaye Rose, que als 84 anys continua sent el rei del tambor tradicional "sabar", al costat dels percussionistes catalans Tactequeté.
Tot i que la música serà present en molts racons de la ciutat, el Barcelona Acció Musical (BAM) serà el seu epicentre: compleix 18 anys i ho farà amb Belle & Sebastian, Golfrapp, OK Go, Mujeres, Surfing Sirles, Nueva Vulcano i Vinila Von Bismark & The Lucky Dados, entre molts altres.

Com cada any, diran adéu a la festa el 26 de setembre amb el Piromusical, tot i que la festa encara cuejarà el cap de setmana del 2 i el 3 d'octubre amb les exhibicions aèries del Festival del Cel.
ARXIVAT A:
Joan Margarit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut