Mono Jojoy havia substituït Manuel Marulanda "Tirofijo" a la cúpula de la guerrilla. (Foto: Reuters)
Jorge Briceño, conegut amb el sobrenom de "Mono Jojoy", sembla que ha mort en un bombardeig de l'exèrcit i la policia. (Foto: Reuters)
Bogotà

Colòmbia afirma que ha mort el cap militar de les FARC

El cap militar de la guerrilla de les FARC, conegut pel seu àlies "Mono Jojoy", ha mort abatut per l'exèrcit de Colòmbia en una operació militar al centre del país, segons ha informat el govern colombià. Tant el govern de Bogotà com el de Washington oferien recompenses milionàries per la captura del que es considerava el número 2 de les FARC. El president del país, Juan Manuel Santos, ha qualificat el cop com el més dur contra el grup en tota la història del país. A més, en l'atac també ha mort un altre dels membres de la cúpula, Henry Castellanos, àlies "Romaña".

Actualitzat
Cop dur a les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia, les FARC. Una operació policial de tres dies ha acabat amb la mort del cap militar i número 2 de les FARC, Víctor Julio Suárez, conegut com a Jorge Briceño o, més popularment, com a "Mono Jojoy", de 53 anys. "Mono Jojoy" ha mort en l'"operació Sodoma", iniciada dilluns a la nit contra el campament mare de les FARC, situat a la zona selvàtica de La Macarena, al sud-est del país. A més, en l'atac també ha mort un altre dels membres de la cúpula, Henry Castellanos, àlies "Romaña".

El president del país, Juan Manuel Santos, ha volgut evitar triomfalismes davant del cop, però ha qualificat l'operació com la "més contundent" contra el grup guerriller "de tota la seva història". Des de Nova York, on ha assistit a l'Assamblea General de les Nacions Unides, Santos ha qualificat "Mono Jojoy" com el "símbol del terror". De fet, se'l considerava com el líder de l'ala més radical de la direcció de la guerrilla, i, segons fonts de l'exèrcit, tenia la intenció de recuperar la influència de les FARC al departament de la capital, Bogotà.  

Tant el govern de Bogotà com el de Washington oferien recompenses milionàries per la captura del número 2 de les FARC.

En l'operació hi han participat els cossos de l'exèrcit, la Força Aèria, l'Armada i la Policia Nacional, i no es descarta que hi hagin pogut col·laborar també alguns membres de la guerrilla mateix. Santos, qui també ha anomenat el cop com a "operació de Benvinguda" en al·lusió a la seva prematura presidència del país -va arrancar el passat 7 d'agost-, ha advertit que l'ofensiva continuarà. En aquesta mateixa línia, el ministre de Defensa del país, Rodrigo Rivera, ha instat els guerrillers a entregar-se. Rivera també ha destacat els treballs previs dels cossos d'intel·ligència.

Diversos polítics colombians també han qualificat la baixa del cap militar de les FARC com la més important de la història, juntament amb les pèrdues, l'any 2008, del líder històric Manuel Marulanda, àlies "Tirofijo", i el líder Raúl Reyes. De fet, "Mono Jojoy" havia ascendit en l'estructura de les FARC fins a convertir-se en el seu número 2, per sota de Guillermo León Saenz, álies "Alfonso Cano", després de la mort de "Tirofijo" i Raúl Reyes. Ara el govern té com a principal objectiu la captura del líder de les FARC, "Alfonso Cano".

Segons els analistes, les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia estan acorralades. De fet, fa poc temps que les FARC havien proposat una negociació, però el govern els exigeix que, abans de negociar, primer alliberin els segrestat i suspenguin els atemptats. La principal guerrilla colombiana ja ha perdut la meitat dels seus efectius, però encara compta amb 8.000 homes i dones armats.

Anar al contingut