Barcelona

Una avaria elèctrica paralitza quatre línies de Rodalies durant gairebé dues hores i deixa atrapats 750 passatgers

Una falta de subministrament elèctric ha afectat la circulació de trens de les línies de Rodalies R1, R3, R4 i R7 entre les estacions barcelonines de Sants i Arc de Triomf. L'avaria ha obligat a suspendre la circulació entre les dues parades durant dues hores, però a les onze del matí de divendres s'ha pogut restablir. Després del col·lapse, els trens han recuperat la normalitat. Quatre combois han quedat atrapats entre les dues estacions i s'han hagut de rescatar 750 passatgers. Alguns usuaris denuncien que han estat dues hores tancats, a estones sense llum ni aire condicionat, i sense informació. No hi ha hagut ferits, només s'ha atès una persona per una crisi d'ansietat.

Actualitzat
Una avaria a la catenària poc abans de tres quarts de nou del matí de divendres ha col·lapsat el servei de Rodalies. Durant dues hores no hi ha hagut circulació entre l'estació de Sants i Arc de Triomf, fet que ha afectat les línies R1, que circula entre Molins de Rei i Maçanet; R3, entre l'Hospitalet i Vic; R4, entre Sant Vicenç de Calders i Manresa, i R7, entre l'Hospitalet i Martorell.

A dos quarts de deu, Renfe ha començat a desviar la circulació per Passeig de Gràcia. Els combois no paraven a Plaça de Catalunya ni a Sants, i això ha generat cues a la resta d'estacions. A més, Renfe ha hagut d'activar un servei de reforç d'autobusos entre les estacions de Rubí i Cerdanyola-Universitat.

A les onze, finalment, s'ha aconseguit solucionar l'avaria. Més de dues hores després del tall de subministrament elèctric, els trens han tornat a circular entre Sants i Arc de Triomf. L'afectació ha provocat retards a les línies però la tarda de divendres els trens ja tornaven a circular amb normalitat.

Atrapats als túnels


L'avaria ha atrapat quatre trens entre les estacions afectades i se n'han hagut d'evacuar els passatgers. En total, 750 viatgers han quedat atrapats en diferents punts d'aquestes parades. Alguns han passat més de dues hores tancats, a estones sense llum, sense aire condicionat i sense informació, segons han denunciat els usuaris a Catalunya Informació. Finalment els han hagut de rescatar els bombers. La incidència no ha provocat cap ferit, només alguna crisi d'ansietat.

En un dels combois, els usuaris han quedat aturats a l'interior del túnel entre les estacions Arc de Triomf i Clot de Barcelona. Els bombers els han rescatat mitjançant un altre tren que han situat en paral·lel perquè els usuaris hi poguessin saltar. Una quarantena de bombers han participat en l'assistència i evacuació dels usuaris atrapats. La resta dels afectats han continuat el trajecte en el mateix tren.

Investiguen els fets

El director de Rodalies, Miguel Ángel Remacha, ha explicat que una baixada de tensió que ha provocat que se soldés la catenària amb el pantògraf d'un tren ha estat el motiu que ha generat el caos. El pantògraf és la peça que enganxa el tren amb la catenària, que és el cable on hi ha la tensió elèctrica.
 
El coordinador tècnic del servei de Rodalies, Marc Garcia, admet que el problema ha afectat de manera greu un nus ferroviari estratègic per a la ciutat. Garcia no descarta que la tempesta que ha caigut a Barcelona hagi estat la causa de l'avaria. El coordinador ha explicat que la Conselleria de Política Territorial obrirà una investigació per determinar-ne les causes exactes i poder demanar-ne responsabilitats. 

Problemes a les carreteres

La pluja també ha provocat força complicacions en el trànsit rodat. Els problemes més grans han estat a la C-32, a l'altura de Castelldefels, on l'accident d'un camió ha obligat a tallar dos carrils de sortida de Barcelona i un dels d'entrada. El vehicle ha picat contra la mitjana i ha quedat entravessat a la calçada. Cap al migdia ja s'ha pogut reobrir la carretera totalment al trànsit.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut