Catalunya

Més d'1,2 milions d'alumnes tornen a les aules una setmana abans i amb més portàtils

Més d'1,2 milions d'alumnes ja han tornat a les aules en un curs marcat pel nou calendari escolar i l'extensió del pla de digitalització EduCAT 1x1. L'ús dels ordinadors portàtils en comptes dels llibres de text de paper arriba aquest any al 40% dels estudiants de Secundària. La digitalització no està exempta de problemes, perquè uns 170 instituts comencen les classes sense que els hagin arribat els portàtils. Educació manté que a final de curs ja en tindran el 60% dels estudiants. La tornada a l'escola es fa una setmana abans del que era habitual, dies que es compensaran amb el mateix període de vacances al febrer o el març. A més, se suprimeix la jornada intensiva al juny.

Actualitzat
Canvis al calendari

El nou calendari escolar inclou, a banda de l'avançament de l'inici de les classes, una setmana de festa al segon trimestre. Cada centre territorial haurà de decidir si la fa del 28 de febrer al 4 de març o bé del 7 a l'11 de març.

És el que s'ha batejat com a "setmana blanca", per la proposta que va llançar el conseller d'Educació, Ernest Maragall, de dedicar-la als esports d'hivern. Associacions de mares i pares ja s'han queixat del cost que els suposarà haver de buscar alternatives a les classes per aquests dies.

També se suprimeix la jornada intensiva a final de curs, motiu pel qual alguns centres han decidit suspendre les colònies, en senyal de protesta. A més, deixa de ser festiu el 7 de gener, l'endemà de Reis.

S'estén la digitalització, no sense problemes

L'altra novetat destacada d'aquest curs és l'extensió del pla EduCAT 1x1, que va arrencar el curs passat i que aquest any arriba al 40% dels estudiants de Secundària -el 80%, de l'escola pública. També 150 centres concertats han demanat posar en marxa el pla ara.

A banda dels canvis dels llibres de text de paper pels portàtils, el pla implica l'ús de pissarres digitals i connexió a internet a les aules. El material no ha arribat a temps a 170 instituts.

Cada alumne rep una subvenció de 30 euros per la compra dels llibres digitals, un mercat que aquest any ofereixen 39 empreses, després que el curs passat una de sola en va tenir el monopoli. El curs que ve aquest pla s'estendrà a Primària.

Normalitat i algunes protestes

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha atribuït la falta d'ordinadors a la demanda elevada que hi ha hagut per part dels instituts i ha mantingut que el material arribarà als centres al mes d'octubre. Maragall, que ha visitat l'IES Anna Gironella de Barcelona juntament amb l'alcalde de la ciutat, Jordi Hereu, ha negat que hi hagi un dèficit de mestres i ha destacat que el curs ha començat amb "absoluta normalitat.

Les incidències que ha comunicat Educació han estat un tall de llum a l'Institut Narcís Xifra de Girona i les obres de l'escola Ítaca de Manresa, que no han acabat. El curs a l'escola Ítaca començarà el dia 9 a Primària i el 13, a Infantil.

El sindicat CCOO ha afegit que l'Ampa de l'escola Riera Alta de Santa Coloma de Gramenet no ha portat la canalla de P-3 i P-4 al centre en protesta perquè no han acabat les obres que s'hi estan fent. També s'han queixat a Sant Julià de Llor i Bonmatí, pel mateix motiu.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut