París

Entre 77.000 i 100.000 persones marxen contra la mesura de Sarkozy d'expulsar gitanos en situació irregular

París, Roma, Brussel·les, Madrid i Barcelona són algunes de les ciutats en què aquest dissabte hi ha hagut mobilitzacions contra les expulsions de gitanos romanesos i búlgars que està fent el govern francès de Nicolas Sarkozy. Una jornada de protesta organitzada per entitats socials que ha funcionat a mig gas en tots aquests escenaris. A tot França es calcula que han sortit al carrer entre 77.000 i 100.000 persones, però s'esperava una participació més alta després de l'allau de crítiques que ha rebut la política d'expulsions, tant des de dins com des de fora de França.

Actualitzat
França ha desmantellat 100 campaments il·legals i ha deportat un miler persones d'ètnia gitana en un mes. És el resultat de la nova política del govern francès d'expulsar els gitanos romanesos i búlgars en situació irregular. Una política contra la qual aquest dissabte milers de persones han sortit a protestar, tant a França com en altres ciutats europees.

Associacions humanitàries, sindicats i partits d'esquerra han denunciat que no serveix per a res i han qualificat la política d'expulsió de "xenòfoba" i "poc eficaç", a més de suposar una "escandalosa divisió ètnica". Asseguren que el 70% dels gitanos que reben 300 euros per marxar voluntàriament al seu país tornen a França al cap de pocs mesos.

La manifestació de París, que ha estat la més multitudinària, ha començat davant el Ministeri d'Immigració a les dues del migdia i ha anat encapçalada per una pancarta on s'hi llegia "No a la política inhumana de Sarkozy". Els manifestants, 12.000 segons la policia i 50.000 segons l'organització, han cridat en contra del president francès, Nicolas Sarkozy, i dels ministres de l'Interior i d'Immigració amb eslògans com "Aturem la repressió".

Les manifestacions, organitzades per la Lliga dels Drets Humans (LDH), també tenien l'objectiu que es retorni la nacionalitat francesa a aquells immigrants condemnats per atacar agents de policia.

Les opinions en contra i a favor

Jean-Pierre Dubois, president de la Lliga dels Drets Humans (LDH)
, ha assegurat que "la identificació entre la inseguretat i la immigració no és només cosa de l'extrema dreta". En aquest sentit, la Xarxa Europea contra el Racisme (ENAR), una de les organitzacions convocants, ha advertit que les expulsions poden reforçar els prejudicis i les percepcions discriminatòries cap a aquest grup ètnic i, en general, cap als immigrants.

Manifestants i organitzadors han comparat les polítiques de deportacions amb les practicades durant el nazisme. L'ENAR proposa una estratègia europea global per a la inclusió dels gitanos, contra les discriminacions i amb un accés igualitari a l'educació, els serveis i la feina.

El president francès, Nicolas Sarkozy, sosté que les expulsions són mesures de seguretat "necessàries" per combatre el crim.

El tema es discutirà a Europa

La manifestació té lloc uns quants dies abans de la cimera que França ha convocat pel pròxim 6 de setembre per tractar la immigració irregular. El govern francès es reunirà amb els ministres d'Immigració d'Itàlia, Alemanya, el Regne Unit, Espanya, Grècia, Bèlgica i el Canadà.

D'altra banda, el col·lectiu Presencia Gitana sol·licitarà al Consell d'Europa la constitució d'una comissió d'investigació del grup d'especialistes sobre els gitanos per tal que s'aclareixin les causes i conseqüències del que està passant a França. I és que alguns crítics apunten que les expulsions són part de l'estratègia de Sarkozy per recuperar la seva popularitat en vista a les eleccions del 2012 i així desviar l'atenció de la reforma de les pensions i les retallades de la despesa pública. Aquest dimarts Sarkozy s'haurà d'afrontar a la vaga que els treballadors faran a tot l'Estat per protestar contra la reforma de les pensions.

Desenes de milers de manifestants arreu d'Europa


Diverses ciutats europees també estaven convocades a sortir aquest dissabte al carrer per la mateixa causa. Es calcula que en total desenes de milers de manifestants s'han fet sentir des de ciutats com Madrid, Barcelona, Lisoba, Brussel·les i Roma, entre d'altres. Només a França, s'han organitzat manifestacions en unes 130 ciutats del país, entre elles Lió, Rennes, Marsella i Lilla. A Perpinyà han sortit al carrer entre 400 i 800 persones i a Tolosa de Llenguadoc han estat entre 1.000 i 3.000 les que han mostrat el seu rebuig a la política de deportacions.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut