Es Mercadal

El PSC defensa la seva relació amb el PSOE malgrat els "inconvenients"

El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha reobert aquest diumenge un vell debat en el si del PSC: quines han de ser les relacions dels socialistes catalans amb els socialistes espanyols. Aquestes relacions, que titlla de servituds, en una entrevista als diaris "Avui" i "El Punt", l'han portat a anunciar que no repetirà a les llistes del PSC en les eleccions. Des del partit, Miquel Iceta ha assegurat que respecten la decisió de Castells i n'ha lloat la feina, però ha defensat que la unitat amb el PSOE, malgrat alguns inconvenients, ha donat bons fruits per a Catalunya. La consellera Tura reconeix que es troba en el mateix procés de reflexió que Castells.

Actualitzat
El PSC ha mostrat el màxim respecte i suport a Antoni Castells davant la seva decisió de no tornar a formar part de les llistes socialistes al Parlament català, decisió que el portaveu del PSC, Miquel Iceta, defineix com personal i lògica. En declaracions a TV3, ha afegit que és un bon moment per reivindicar la feina feta pel conseller, especialment amb l'acord de finançament, i ha recordat que ha pres aquesta decisió després de set anys intensos en què ha portat a terme una gran responsabilitat i que ara això li permetrà guanyar independència. També ha dit que hi continuen comptant per desenvolupar el projecte socialista.

Pel que fa a les servituds amb al PSOE que Castells subratlla que s'han evidenciat, Iceta ha dit que aquest és un debat que fa temps que està obert en el PSC. L'opció que preval, explica, és projectar-se en la política espanyola "a través de diàleg, col·laboració i participació amb el PSOE". Iceta assegura que aquesta opció "té avantatges i de vegades inconvenients", però considera que malgrat no tenir perfil propi a Madrid s'ha seguit avançant en autogovern.

Sobre el grup propi del PSC a Madrid que defensa Castells, el portaveu socialista diu que aquesta és una qüestió que es decideix a l'executiva del partit i que sempre està oberta. "Fins ara no hem plantejat aquesta possibilitat, però tampoc l'hem descartat", ha conclòs sense posicionar-se.

Finalment, i preguntat sobre el mal moment pel qual passen les relacions entre Catalunya i Espanya, Iceta ha apostat per treballar per refer aquesta malmesa entesa sobre la base de recuperar íntegrament l'Estatut i el seu potencial d'autogovern.

L'anunci inesperat de Castells en una entrevista en l'edició dominical dels diaris "Avui" i "El Punt", que segons Iceta el president José Montilla ja coneixia, ha portat Artur Mas a fer una crida als socialistes catalans a confiar en el projecte de CiU, una opció, ha dit, lliure d'hipoteques.

Tura també es troba reflexionant

Montserrat Tura, també del sector catalanista del PSC com Antoni Castells, coincideix amb ell que aquests són temps difícils, no només per la crisi, sinó també en les relacions amb Madrid i en la manera de fer avançar el federalisme.

En declaracions a Catalunya Ràdio, ha demanat respecte per la decisió presa pel seu company i, tot i no desvelar què farà en el futur, ha dit que està en el procés de reflexió que Antoni Castells ja ha fet.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut