Vilopriu

Controlat l'incendi de Vilopriu, que podria haver començat per una punta de cigarreta

Els bombers han controlat a primera hora de la tarda l'incendi que des d'aquest dimecres al migdia crema al paratge del Bosc d'en Felip de Vilopriu, al Baix Empordà, i que ha calcinat més de 100 hectàrees, segons dades provisionals. Ara s'investiguen les causes del foc, que podria haver començat per una punta de cigarreta llançada des d'un cotxe. Interior només confirma que les flames es van encendre a tocar de la carretera, però els alcaldes de la zona mantenen que va ser la imprudència d'algun conductor que va llançar la burilla d'un cigarret. Una quarantena de dotacions dels bombers continuaran treballant a la zona fins que el foc estigui extingit. Aquest foc és el més important a Catalunya des de començament d'estiu.

Actualitzat
El foc està ha quedat controlat des de quarts de tres del migdia, és a dir, 24 hores després d'haver començat. Una quarantena de dotacions dels bombers continuen remullant la zona i s'hi estaran fins que el foc quedi apagat.

El delegat del govern a Girona, Jordi Martinoy, ha confirmat que el factor humà és la causa més probable de l'incendi que ha cremat més d'un centenar d'hectàrees al Baix Empordà, entre Vilopriu i Colomers. Martinoy, però, creu precipitat encara afirmar que l'origen de les flames fos una burilla que algú va llançar des d'un cotxe. En la mateixa línia s'ha expressat el secretari d'Interior, Joan Boada, que ha explicat que el foc va començar al costat de la carretera. 

Malgrat la prudència de la Generalitat, els alcaldes de la zona tenen clar que el va provocar la imprudència d'algun conductor que va llançar la burilla d'un cigarret per la finestra. Els alcaldes també s'han queixat de la brutícia dels boscos, agreujada per l'acumulació de branques i arbres caiguts per la nevada del mes de març.

L'alcalde de Vilopriu, Fermí Pi, ha assegurat que hi ha "por que tornem a tenir algun altre incendi en aquesta zona, perquè els boscos estan bruts. La gent està molt nerviosa". 

Joan Boada ha afirmat que el govern ja ha fet la seva feina, i ha derivat la responsabilitat de la neteja en els propietaris dels boscos privats. "Tot allò que pugui facilitar l'accés al perímetre dels bombers i els altres serveis d'emergència està net. El que no està net és el centre. En alguns sí, però en altres no. I si el bosc és privat, és el privat qui ha de fer les activitats de neteja", ha apuntat Boada. De tota manera, ha reconegut que els boscos no estan en les millors condicions.

L'incendi va obligar a desallotjar de forma preventiva unes 150 persones. Una cinquantena eren veïns del nucli de Gaüses i d'una masia aïllada. També es va evacuar de forma preventiva la canalla que hi havia a Can Ginebró, una casa de colònies de la zona. D'aquests nens i nenes, 53 són de Vilablareix i 16, de la Bisbal d'Empordà. Els menors, que ja estaven a punt d'acabar les colònies, van tornar a casa una mica abans del que estava previst.





NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut