Una persona amb cadira de rodes per l'esclerosi múltiple.
Una persona amb cadira de rodes per l'esclerosi múltiple.
Madrid

Sanitat aprova l'ús d'un derivat del cànnabis per tractar l'esclerosi múltiple

El sistema sanitari espanyol autoritzarà un medicament derivat del cànnabis que s'utilitza com a tractament complementari de l'esclerosi múltiple. El medicament s'anomena Savitex i el comercialitzarà, a finals d'aquest any, la farmacèutica catalana Laboratoris Almirall. El Ministeri de Sanitat remarca que el medicament es facilitarà de forma molt controlada i només a pacients a qui no els funcioni el tractament convencional. El medicament està disponible al Regne Unit des del mes de juny. Ara s'han iniciat els tràmits perquè a Alemanya, França i Itàlia també es pugui vendre.

Actualitzat
El fàrmac serveix per tractar l'espasticitat, és a dir, les contractures que sovint pateixen els malalts d'esclerosi múltiple. Segons Almirall, l'empresa que el comercialitzarà, el fàrmac "satisfarà una necessitat no coberta en aquells malalts d'esclerosi múltiple que s'enfronten a les limitacions de l'espasticitat i d'altres símptomes associats".

La ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, ha remarcat que el medicament només s'utilitzarà quan l'especialista ho sol·liciti i quan no funcionin els altres tractaments i de "forma molt controlada". A Espanya ja s'utilitzava des de l'any passat aquest medicament, però com a "importat". Amb l'aprovació de l'Agència Espanyola del Medicament, "se seguirà el mateix protocol d'ús. Serà un estudi cas per cas i per a un grup controlat de pacients", ha afirmat Jiménez.

Els pacients s'han mostrat molt satisfets amb la decisió, que han titllat de "gran pas" perquè "retornarà part de la seva autonomia a molts pacients que no aconsegueixen controlar aquests símptomes amb la medicació actual".

Sanitat continua investigant i no descarta futures aplicacions terapèutiques del cànnabis.
Anar al contingut