Policia i assistents transporten una dona afectada per la tragèdia al Loveparade. (Foto: Reuters)
La policia i, sobretot, els organitzadors són el blanc de les crítiques. (Foto: Reuters)
Duisburg

El fundador del Loveparade culpa els organitzadors perquè "només volien fer diners"

L'organització del festival Loveparade i la policia de Duisburg són el centre de les crítiques per l'estampida en què han mort 19 persones. Els testimonis de la tragèdia carreguen contra els organitzadors, que haurien intentat encabir un milió i mig de persones en un espai preparat per a 250.000 persones. A la policia li retreuen que només tingués 1.200 efectius a la ciutat per controlar la multitud. Fins i tot el fundador de la Loveparade, Dr. Motter, lamenta que "la desgràcia es podria haver evitat" i acusa directament els organitzadors, que assegura que "només volen fer diners".

Actualitzat
Després de la tragèdia al festival Loveparade de Duisburg arriba l'hora de les explicacions. L'opinió pública alemanya comença a preguntar-se per les causes de la desgràcia i apunta cap als organitzadors i la policia.

Sembla que l'estampida s'hauria originat per un excés d'aforament en el festival. Els organitzadors van intentar encabir un milió i mig de persones en 230.000 metres quadrats de l'estació de mercaderies de Güter, un espai preparat per a només 250.000 persones.

El pare fundador del Loveparade, conegut com a Dr. Motte, apunta directament als organitzadors com els principals culpables. Al seu blog assegura que "la desgràcia es podria haver evitat" i parla d'"extremes i greus infraccions" per part de l'organització.

El Dr. Motte pregunta per què la gent podia accedir al túnel i afirma que tot plegat era qüestió de diners. El fundador del Loveparade acusa els actuals responsables de ser massa cobdiciosos i "voler fer diners sense mostrar ni la més mínima consideració per als assistents".

Els testimonis i assistents al Loveparade coincideixen amb el Dr. Motte. La majoria de veus apunten que abans de l'estampida ja s'havien registrat queixes. Al recinte hi feia calor, hi havia molta gent i, el més greu de tot, l'entrada era un túnel de 30 metres d'amplada sense sortides d'emergència. Els mitjans alemanys es qüestionen per què es va escollir aquest espai quan les edicions anteriors del Loveparade, celebrades a Berlín, havien reunit més d'un milió de persones.

La policia i l'administració també són al centre de la crítica. A Duisburg, de mig milió d'habitants, només hi havia, segons els mitjans, 1.200 policies preparats per donar servei a la població i al milió de persones que s'esperava que podrien visitar el Loveparade. A més, s'acusa els responsables policials de tancar l'accés a la zona de Güter a les cinc de la tarda, quan encara hi havia gent intentant accedir-hi pel túnel. Els serveis d'emergència també han rebut crítiques. Alguns testimonis argumenten que van arribar tard perquè la via més ràpida al recinte, l'autopista A-59, estava tallada. Per tot plegat, les autoritats alemanyes han iniciat una investigació per aclarir els fets.

Els responsables responen

Els responsables han comparegut en una roda de premsa per donar explicacions dels fets. El cap de la Policia Local, Detlef von Schmeling; l'alcalde de Duisburg, Adolf Sauerland; el responsable de l'operatiu policial, Wolfgang Rabe, i el principal organitzador del festival, Reiner Schalle, han explicat la seva versió.

Rabe ha explicat que cap de les víctimes mortals va morir a l'interior del túnel sinó que van perdre la vida en les rampes del voltant o en intentar pujar per una escala al costat de l'entrada. Schmeling, per la seva banda, ha explicat que poc abans de la tragèdia la policia va habilitar una segona entrada al recinte. A més, assegura que en cap moment es van tancar les portes del Loveparade i que ells només tenen constància d el'arribada de 105.000 persones per tren a Duisburg. El cap de la policia local també ha desmentit que només hi haguessin 1.200 agents. Assegura que n'hi havia 4.000 i un miler d'agents de seguretat privats dintre del recinte.

"El Loveparade s'ha acabat"

Els organitzadors s'han mostrat consternats pels fets. Un d'ells, Rainer Schaller, ha anunciat que deixa la gerència del festival. També han anunciat que la festa del pròxim any, prevista a la ciutat de Gelsenkirchen, queda anul·lada. Schaller ha afirmat que no hi haurà més festival, "el Loveparade s'ha acabat".
Anar al contingut