Nouakchott

El Sahel, Al-Qaida i la nova ruta de la droga

El 5 de novembre de l'any passat, un avió Boeing 727 procedent de Veneçuela es va estavellar a la regió de Gao, al desert de Mali. L'aparell anava carregat de cocaïna i els narcotraficants van transportar la droga a camions i van cremar-lo. Al cap de pocs dies, van detenir tres ciutadans de Mali, presumptes membres de la xarxa terrorista Al-Qaida. Aquest fet posava de manifest que el Sahel s'ha convertit en una nova ruta per traslladar droga de Sud-amèrica cap a Europa i que l'organització liderada per Ossama bin Laden manté una aliança de conveniència amb els traficants de drogues.

Actualitzat
El Sahel, una regió transversal que separa el Sàhara de la sabana centreafricana, inclou els estats del Senegal, Mauritània, Burkina Faso, el Níger, Nigèria, el Txad, el Sudan i Eritrea. En els darrers anys, s'ha convertit en un terreny propici per a Al-Qaida, que hi ha establert una de les seves bases més importants.

El descontrol de la zona per part de la majoria dels estats de la zona, el desert i la pobresa dels habitants han creat el caldo de cultiu apropiat per al creixement de l'islamisme radical. Els segrestos d'Al-Qaida del Magreb Islàmic, com el dels tres cooperants catalans el mes de desembre passat.

Recel entre Algèria i Líbia


La presència cada cop menys dissimulada d'Al-Qaida al Sahel també ha posat en evidència el conflicte soterrat entre Algèria i Líbia per al domini a la zona. Mentre que Líbia s'ofereix com a mitjancer entre la xarxa terrorista i Occident (tot i les suspicàcies que genera el dictador libi, Moammar al-Gaddafi), Algèria intenta frenar totes les negociacions per alliberar occidentals segrestats, ja que vol evitar el refinançament dels fonamentalistes a través dels rescats.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut