Barcelona

Castells titlla d'"irreprotxable" el conveni per l'hotel del Palau

El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha comparegut davant la comissió que investiga el "cas Palau" al Parlament, que aquesta setmana afronta la recta final. Castells ha assegurat que el conveni que va fer la Generalitat per les permutes d'un edifici amb el Palau de la Música era "irreprotxable" i ha negat que el govern perdés diners amb el tracte. El conveni no tenia xifres concretes perquè preveia una garantia de mínims i tenia en compte que "el mercat pujava cada any". Castells ha demanat autocrítica als partits del govern i de l'oposició per l'ús que han fet de la comissió.

Actualitzat
El conseller d'Economia, Antoni Castells, va declarar el 21 de juny passat en qualitat de testimoni al jutjat número 10 de Barcelona, que instrueix el cas de l'hotel del Palau, i va demanar poder donar explicacions de manera voluntària al president del Parlament, petició que s'ha fet efectiva aquest dilluns.

Castells ha donat detalls dels convenis urbanístics que la Generalitat i la Fundació Orfeó-Palau de la Música van signar al març del 2007 per a la construcció d'un l'hotel. El conseller ha reiterat el que ja va apuntar en la seva declaració del juny. Ha defensat que la Generalitat sempre va actuar "pensant en l'interès públic" i de "bona fe".

Ha explicat que fer un "informe jurídic no era preceptiu" perquè "el conveni" estava "supeditat a un conjunt d'actuacions de l'administració que s'havien d'adoptar posteriorment". "El conveni era garantista. No estan fonamentades les crítiques que han donat lloc a declaracions manifestament desenfocades".

El titular d'Economia ha assegurat que si la Generalitat hagués tirat endavant el conveni per construir un hotel de luxe al costat del Palau de la Música podria haver guanyat entre 5,6 i 8 milions, depenent del valor del mercat. El projecte no es va arribar a concretar en esclatar l'escàndol pel saqueig del Palau de la Música.

"Alguns diuen que no es preveia una quantia. Naturalment. El mercat pujava cada any", ha subratllat el conseller, que ha explicat  que, a més, el conveni preveia una garantia de mínims, perquè el preu no podria ser mai inferior als 12 milions d'euros.

Castells ha assegurat que el seu departament no va tenir coneixement fins al setembre del 2009 que el projecte havia estat adjudicat a Olivia Hotels, ja que els gestors del Palau de la Música, amb Fèlix Millet al capdavant, els ho van ocultar. La Generalitat se'n va assabentar a través dels mitjans de comunicació quan va esclatar l'escàndol del Palau i, més tard, ho van corroborar al Registre de la Propietat.

Castells demana autocrítica al govern i a l'oposició

El conseller d'Economia ha demanat a tots els partits polítics, tant els del tripartit com els de l'oposició, que facin autocrítica sobre l'ús que han fet de la comissió d'investigació parlamentària del cas Palau. "Els voldria demanar a tots vostès que reflexionin sobre si la línia de conducta seguida durant aquests darrers mesos ha estat la més encertada per retornar als ciutadans la confiança que ens han dipositat, és a dir, per donar-los la certesa que tenen unes institucions que vetllen en tot moment per la transparència, l'honestedat i el joc net en la nostra vida pública".

El testimoni del conseller tanca la comissió

La comissió d'investigació del Parlament sobre el "cas Palau" votarà les seves conclusions dimarts de la setmana que ve, amb la previsió que s'obri el debat en el ple del 28 de juliol, l'últim del curs parlamentari. Així ho han decidit els grups que en formen part després del testimoni del conseller Castells, que ha estat l'últim a comparèixer

Abans de sotmetre a debat i votació les conclusions de la comissió, l'Oficina Antifrau de Catalunya enviarà dilluns que ve el seu informe i després cada grup presentarà les seves conclusions particulars. Una de les incògnites és si finalment la comissió traslladarà les seves conclusions a la Fiscalia.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut