Barcelona

Montilla preveu reunir-se amb Zapatero la setmana que ve per tractar sobre la sentència del Constitucional

Els partits catalans han defensat la necessitat de mantenir la unitat expressada en la històrica manifestació de dissabte i han advocat per un front unitari a Madrid. Aquesta unitat es posarà a prova aquesta setmana. La cimera de líders polítics catalans en resposta a la sentència del Constitucional sobre l'Estatut podria ser dijous. El govern i els partits esperen ara les conclusions del grup d'experts que està analitzant la sentència i les seves conseqüències. Amb aquest diagnòstic, Montilla convocarà els líders polítics catalans pensant en un ple extraordinari al Parlament aquest divendres, del qual n'hauria de sortir un text conjunt. I la setmana vinent, el president de la Generalitat preveu trobar-se amb José Luis Rodríguez Zapatero.

Actualitzat
El president de la Generalitat, José Montilla, va demanar a José Luis Rodríguez Zapatero una reunió per analitzar i buscar una resposta política a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. Zapatero va adquirir el compromís però no va concretar data i es va limitar a dir que seria després de conèixer la sentència íntegra. Això va ser divendres, i ara ja està més definida la data de la trobada. La reunió serà la setmana entrant i es podria fer abans de divendres.

En aquesta reunió, Montilla traslladarà al president del govern espanyol la seva voluntat de recuperar a través de lleis orgàniques i altres mecanismes la part de l'Estatut de Catalunya aprovat en referèndum pel poble català i que el Tribunal Constitucional ha tombat en la seva sentència.

La reunió arribarà, per tant, més d'una setmana després de la manifestació històrica de dissabte en què més d'un milió de persones van col·lapsar el centre de Barcelona contra el Constitucional, a favor de l'Estatut i cridant consignes independentistes.

El repte de mantenir la unitat

Després de la manifestació, els polítics agafen ara la responsabilitat de donar una resposta política unitària a la sentència del Constitucional. Els partits defensen mantenir la unitat exhibida a la marxa de dissabte i aquesta setmana tindran diverses cites que posaran a prova aquest sentiment unitari, com ara el Debat de Política General al Congrés o el ple extraordinari al Parlament que es podria fer a finals d'aquesta setmana. També dijous podria haver-hi una cimera de líders catalans.

I el de conciliar propostes diverses

Un cop defensada la necessitat de mantenir en la reposta política la unitat exhibida al carrer, les formacions polítiques comencen a desgranar les seves propostes. Des del PSC, el diputat Daniel Fernández creu que l'estratègia ha de passar per defensar i recuperar l'Estatut del 2006 i reivindica que la resposta catalana s'ha de consensuar primer a Catalunya i l'ha de liderar el president de la Generalitat.

Aquests plantejaments difereixen del que, almenys en un primer moment, plantegen altres formacions polítiques. Des d'ERC, Joan Ridao subratllava la necessitat de fer "una transició pacífica i democràtica cap a la independència", un plantejaments que el PSC ja ha dit que no comparteix. De la seva banda, CiU vol una resposta unitària dels parlamentaris catalans a Madrid en el debat de política general que es fa aquesta setmana al Congrés. El president d'ICV, Joan Saura, ha demanat que es veti el PP, tant a Catalunya com a la resta de l'Estat.

Mentrestant, des del PP, el partit que va interposar el recurs d'inconstitucionalitat contra l'Estatut, es fa una lectura diferent de la marxa. Alícia Sánchez-Camacho ha considerat que els milers de persones que van sortir aquest dissabte al carrer no eren la "Catalunya real i majoritària". Camacho també ha lamentat que Montilla i Mas anessin a una manifestació.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut