Barcelona

Olivia Hotels pagava l'IBI de les finques on s'havia de fer l'hotel del Palau des del 2008

L'empresa Olivia Hotels, SA ha pagat l'import de béns immobles de les finques on Fèlix Millet i Jordi Montull tenien previst construir l'hotel promogut pel Palau de la Música des del 2008. El govern municipal s'ha negat a fer públiques aquestes informacions fins ara, però Catalunya Ràdio i TV3 han tingut accés als documents que acrediten les liquidacions d'aquest import municipal. El tribut demostra que el beneficiari de l'operació no era la institució del Palau, sinó una empresa privada. El ple municipal de l'ajuntament ha decidit crear una comissió d'investigació dels fets i ha fet marxa enrere en la tramitació urbanística de les finques afectades.

Actualitzat
Una de les incògnites que planen sobre el "cas hotel" del Palau de la Música és quan va saber l'Ajuntament de Barcelona que la propietat de les finques on es volia construir un hotel era d'Olivia Hotels i no del Palau de la Música. Dit d'una altra manera, quan es va assabentar que el beneficiari de l'operació no era la institució que presidia Fèlix Millet, sinó una empresa privada.

El consistori assegura que va tenir coneixement d'aquest fet l'estiu del 2009, però l'impost de béns immobles, l'IBI, del 2008, tramitat pel mateix Ajuntament, ja anava a nom d'Olivia Hotels. Així es constata en el document al qual han tingut accés TV3 i Catalunya Ràdio. L'empresa consta com a pagadora dels rebuts de l'IBI del 2008, 2009 i 2010 en les tres finques afectades del carrer de Sant Pere més Alt.

Olivia Hotels, SA va passar a ser la propietària de les finques del carrer de Sant Pere més Alt l'any 2007. Des d'aleshores, l'empresa hotelera, propietat d'un vocal del Palau de la Música, s'ha encarregat de sufragar la liquidació de l'impost de béns immobles dels tres edificis propers al Palau de la Música.

Segons els rebuts de l'Institut Municipal d'Hisenda, l'any 2008 Olivia Hotels va pagar 9.412 euros en concepte de l'IBI, el 2009 l'import va ser de 10.021 euros i el 31 de març d'aquest 2010 va abonar els 10.472 euros corresponents al tribut municipal.

Amb aquesta comprovació, el govern de Barcelona hauria descobert que les finques no pertanyien al Palau de la Música.

Comissió d'investigació municipal

El beneficiari de l'operació és un dels fets que intentarà aclarir la comissió d'investigació que ha decidit crear l'Ajuntament de Barcelona. Diversos regidors i càrrecs del PSC i CiU apareixen en la resolució judicial. L'oposició municipal està convençuda que el govern de Jordi Hereu ho sabia i hi ha hagut picabaralla política a l'Ajuntament. Tot i els retrets entre oposició i govern, hi ha unanimitat en la voluntat d'investigar els fets.

De moment, el ple municipal ha decidit fer marxa enrere en la tramitació urbanística de les finques afectades. L'alcalde, Jordi Hereu, s'ha referit als antics gestors del Palau com a "delinqüents que han traït la confiança del país, de la ciutat i de l'Ajuntament". Amb aquestes paraules ha argumentat la necessitat d'anul·lar la modificació del Pla General Metropolità, que va permetre requalificar els terrenys on s'havia de construir l'hotel. Les finques recuperaran la seva qualificació original d'equipament, segons han acordat tots els grups a proposició d'Esquerra Republicana.

Interlocutòria amb evasives i pistes

Fèlix Millet va afrontar l'interrogatori del fiscal el 17 de juny amb respostes evasives, mentre que Jordi Montull va donar la pista a la qual s'ha agafat la jutge per tancar-los a la presó. Va confessar que, just el dia abans, havia trucat a l'arquitecte Carlos Díaz, que juntament amb Òscar Tusquets eren els encarregats de construir l'hotel, perquè aportés factures per valor de 900.000 euros en concepte d'honoraris. Són els 900.000 euros que la jutge sospita que Millet i Montull van cobrar d'Olivia Hotels, en concepte d'avançament, i que mai van arribar a ingressar a la Fundació Palau de la Música. De fet, l'arquitecte Carlos Díaz ha reconegut a TV3 que va rebre aquestes trucades de Montull i que el seu despatx mai els havia fet feines que justifiquessin una factura tan alta. I és per aquestes trucades que la jutge interpreta que, si estiguessin en llibertat, podrien alterar més proves i influir en altres testimonis.

A més del delicte d'apropiació indeguda per haver-se pogut embutxacar aquests 900.000 euros, la jutge també els inculpa per tràfic d'influències, per mirar de tirar endavant un projecte urbanístic ple d'obstacles legals a còpia de recórrer a persones influents.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut