Brussel·les

Brussel·les accepta el pla d'ajust de Zapatero pel 2010 i demana una retallada de 17.500 milions pel 2011

El govern espanyol haurà de retallar l'any que ve gairebé el doble del que tenia previst. Així l'hi ha demanat la Comissió Europea, que avui ha emès el seu veredicte sobre el pla del govern espanyol per reduir el dèficit. Brussel·les considera que el pla va en la bona direcció, però de cara a l'any que ve creu que encara no n'hi ha prou i que hauria d'aplicar un estalvi addicional per valor de 7.500 milions d'euros. És a dir, passar dels 10.000 milions (equivalents a l'1% del PIB) previstos pel govern, als 17.500 milions (l'1,75% del PIB).

Actualitzat
La Comissió Europea ha donat la benedicció als plans d'ajustament pressupostari de dotze països de la UE: Bèlgica, la República Txeca, Alemanya, Irlanda, Espanya, França, Itàlia, Holanda, Àustria, Portugal, Eslovènia i Eslovàquia. Segons Brussel·les, tots aquests governs han pres mesures d'acord amb les recomanacions que s'han fet perquè els seus respectius dèficits deixin de ser excessius el 2013.

Dels dotze països analitzats, Brussel·les conclou que les mesures adoptades "fins avui" són suficients per assolir els objectius d'ajustament pressupostari corresponents a aquest any. I en la majoria dels casos, l'executiu comunitari convida els governs a especificar com més aviat millor mesures concretes per assolir els objectius dels anys posteriors. En el cas espanyol, l'executiu comunitari afirma que els nous objectius de dèficit són "adequadament ambiciosos i impliquen una consolidació fiscal substancial".

Les mesures del 2011, poc concretes


Però Brussel·les ha demanat que no s'abaixi la guàrdia. El comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, el finlandès Olli Rehn, ha afegit que "els objectius pressupostaris actuals, incloent-hi la revisió dels d'Espanya i Portugal, garanteixen una posició en general apropiada per la UE. Però hi ha una necessitat evident d'avançar amb més vigor a l'agenda estructural".

Així, la Comissió reclama a Espanya que "especifiqui mesures en el pressupost del 2011 per valor de l'1,75% del PIB" per assolir els nous objectius. "Aquesta avaluació s'ha de considerar com una orientació primerenca per al pressupost de l'any que ve", ha explicat l'executiu comunitari en un comunicat. Portugal també haurà de concretar les mesures en el pressupost del 2011, però per un valor inferior, de l'1,5% del PIB.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut