Barcelona

ERC se suma a la petició d'una comissió que investigui la relació entre el "cas Millet" i la Fundació Trias Fargas

Quatre partits catalans demanen que el Parlament investigui la relació entre el finançament de Convergència Democràtica i el "cas Millet". Esquerra Republicana s'ha sumat a la petició d'ICV, el PP i Ciutadans. Tot i així, encara cal un altre grup per poder constituir-la. El reglament parlamentari especifica que només calen tres partits per forçar la comissió, però n'exclou el Grup Mixt. És a dir, Ciutadans. El PP tampoc compta perquè ja va demanar la comissió pel foc d'Horta. Aquesta situació deixa en mans del PSC el veredicte final. Si dóna suport a la proposta, hi haurà comissió. Els socialistes ho decidiran aquest dimarts.

Actualitzat
El Parlament podria crear una comissió d'investigació. ICV, el PP, Ciutadans i, ara, Esquerra Republicana així ho demanen. Són quatre partits, però no n'hi ha prou. Segons el reglament parlamentari, només és necessari que tres formacions en facin la petició, però hi ha un límit d'una proposta vinculant per any i el PP ja l'havia exhaurit en el cas de l'incendi d'Horta. A més, el Grup Mixt, on es troba Ciutadans, no compta.

El suport d'ERC centra ara totes les mirades en el PSC. Els socialistes encara no s'han pronunciat, tot i que sempre han argumentat que no són partidaris de crear comissions d'investigació per qüestions que ja estan en mans de la justícia, com el "cas Millet". El partit marcarà la seva postura aquest dimarts.

ERC diu que no pressionar els socialistes

El secretari general d'Esquerra, Joan Ridao, ha avançat la decisió del partit. Argumenta que Convergència no ha donat una explicació al triangle format pel Palau de la Música, la Fundació Trias Fargas i CDC. Ridao assegura que el caràcter polític que ha pres el cas els ha decidit a impulsar la investigació. El dirigent republicà parla directament de "cas de presumpte finançament irregular de partits", que inclouria "blanqueig de diners i comissions il·legals".

La decisió d'Esquerra pot obrir una nova esquerda en les relacions entre els socis del tripartit, encara que han insistit que no hi ha cap intenció de pressionar els socialistes.

El PSC reclama a Mas que s'expliqui

El Partit Socialista manté el mutisme sobre la comissió. Els seus dirigents, però, sí que aixequen la veu per reclamar explicacions a Convergència Democràtica. El conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal, ha demanat al president de CiU, Artur Mas, que "doni la cara" perquè "ara és l'època de les explicacions".

La vicepresidenta del Congrés dels Diputats, la socialista Teresa Cunillera, també reclama explicacions i la diputada Carme Figueras fins i tot diu que la relació de CiU amb el "cas Millet" serà com el "chapapote" per al PP.

Malgrat aquestes paraules de les files socialistes, Nadal ha assegurat que el PSC encara està "sospesant" la idea d'afegir-se a la petició de crear una comissió d'investigació. Ara per ara, tot apunta que el PSC donaria suport a la iniciativa si Artur Mas no dóna explicacions en nom del seu partit.

CiU veu insòlit que s'investiguin les seves finances

El president de CiU i secretari general de CDC, Artur Mas, ha respost a les crítiques d'ERC i el PSC. Mas considera "insòlit" que el govern vulgui investigar les finances de l'oposició. Tant Mas com el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, coincideixen que la petició de la comissió d'investigació deixa palès que "hi ha alguns que es volen quedar a qualsevol preu", en referència a la continuïtat del govern tripartit.

El triangle "Palau, Fundació i CDC"

La petició d'una comissió d'investigació neix arran de les informacions periodístiques que vinculen els diners que el Palau de la Música donava a la Fundació Trias Fargas -ara Catdem-, lligada a Convergència, amb ingressos provinents d'una constructora a la qual, durant l'etapa de Pujol, es van adjudicar importants obres públiques. Es tracta de l'empresa Ferrovial i les infraestructures de la línia 9 del metro i la Ciutat de la Justícia.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut