Madrid

L'Ibex es desploma un 6,64%, la caiguda més forta des de l'octubre del 2008

La borsa espanyola es torna a enfonsar, aquesta vegada, pels rumors que el Banc Central Europeu pugui aturar la compra de bons espanyols. En concret, l'Ibex-35 ha caigut un 6,64%, i ha perdut els 9.400 punts. Es tracta de la pitjor caiguda de la borsa espanyola des de l'octubre del 2008. Tanca, així, una setmana de gran volatilitat, després que dilluns l'Ibex-35 es va anotar una pujada de més d'un 14%. A Europa la tendència ha estat la mateixa, tot i que amb pèrdues menors: París es deixa un 4,59%; Londres, un 3,14%; Frankfurt, més d'un 3%, i Milà, un 5,26%. Pel que fa a l'euro, s'ha situat, per primera vegada en un any i mig, en 1 dolàr amb 24 centaus.

Actualitzat
El selectiu continua sense recuperar el camí alcista i en els dos últims dies ha perdut gairebé tot el que va guanya dilluns passat (14,4%). Els valors més afectats per les caigudes han tornat a ser els del sector bancari, encapçalats pel Banc Santander (-8,98%), seguit del Banc Popular (-8,60%), el BBVA (-7,58%), Bankinter (-6,46%), Banesto (-5,25%) i el Banc Sabadell (-4,21%). Així mateix, Abengoa ha perdut un 9,53%, mentre que Iberdrola ha cedit un 6,69%; Repsol YPF, un 6,11%, i Telefónica, un 5,53%.

L'Ibex, que havia cotitzat durant tota el dia en negatiu, ha precipitat la seva caiguda després de l'obertura baixista de Wall Street. Els analistes asseguren que l'Ibex ha baixat pressionat per l'aparició de notícies i rumors que debiliten encara més la confiança en la recuperació econòmica. A més, el conseller delegat del Deutsche Bank, Josef Ackermann, ha posat en dubte la capacitat de Grècia per fer front a les seves obligacions de pagament malgrat el paquet d'ajuts de 110.000 milions d'euros, tot i que ha assenyalat que Espanya i Itàlia seran capaços de complir seus compromisos, mentre que Portugal tindrà una situació "més difícil".

Per la seva banda, el Fons Monetari Internacional (FMI) ha assenyalat que molts països han de fer front actualment a alts nivells de necessitats de finançament, cosa que els converteix a més en especialment sensibles a les pressions dels mercats. En concret, les necessitats brutes de finançament de moltes economies avançades superaran el 20% del PIB el 2010, inclosa Espanya, la seva necessitat de finançament arribarà al 20,7% del PIB.

No obstant això, els analistes han donat poca credibilitat a la informació sobre el canvi d'estratègia del BCE en la compra de bons espanyols i italians, ja que expliquen que, en cas contrari, les mesures adoptades per la UE i l'FMI el cap de setmana "no haurien servit per a res".

En aquest sentit, assenyalen que si realment hi ha alguna notícia sobre aquesta qüestió podria ser que la institució estigui comprant menys deute del que estava previst, però rebutgen la idea que deixi de comprar, perquè això afectaria la situació econòmica d'Europa.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut