Atenes

Enfrontaments a Grècia en la manifestació del Primer de Maig, marcada per l'oposició al pla d'austeritat del govern

El Primer de Maig agafa aquest any els sindicats grecs en peu de guerra contra el pla d'austeritat del govern. Milers de persones s'han aplegat al centre d'Atenes i a Salònica, on, a les dotze del migdia, s'han viscut els primers xocs entre agents i manifestants. La policia grega ha dispersat els grups violents amb gas lacrimogen i porres. S'han registrat alguns incidents, però sense cap conseqüència greu. Tampoc hi ha hagut cap detenció.

Actualitzat
Els treballadors de Grècia estan de revolta. Un gran nombre d'agrupacions sindicals han declarat que les protestes són l'única manera de parar les mesures d'estalvi imposades per la Unió Europea (UE). En el Dia Internacional del Treballador, unes 20.000 persones han sortit al carrer per protestar contra un pla que preveu fortes retallades del sou dels funcionaris i un important augment dels impostos.

L'ambient a les marxes de Salònica i Atenes s'ha enverinat i ha acabat amb enfrontaments. Un grup de manifestants s'han encarat amb els policies antidisturbis, que han respost a cops de porra i amb gasos lacrimògens. Finalment han pogut dispersar la marxa. Tot i els moments de tensió, les autoritats gregues asseguren que no hi ha hagut incidents greus més enllà d'alguns caixers destrossats i aparadors trencats, especialment els de les entitats bancàries. Això sí, segons una emissora local, un manifestant hauria intentat agredir l'expresident del Parlament, Apostolos Kaklamanis, que no ha resultat ferit.

Durant tota la jornada del Primer de Maig estan paralitzats els transports ferroviari i marítim. La situació és pràcticament un simulacre de la vaga general convocada pel dia 5, quan ja se sabran els detalls dels paquets de mesures que ha de presentar el primer ministre Iorgos Papandreu. Diumenge s'espera que Papandreu anunciï l'acord amb la Unió Europea i l'FMI en un Consell de Ministres extraordinari. A la tarda, a Brussel·les, els ministres d'Economia de la zona euro es reuniran per aprovar l'esperat rescat, que suposaria préstecs per valor de 135.000 milions d'euros.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut