Imatge d'arxiu dels Beatles
Imatge d'arxiu dels Beatles.
Liverpool

Es compleixen 40 anys de la separació dels Beatles amb l'etern debat: qui va acabar amb el grup?

Yoko Ono, John Lennon i Paul McCartney són els principals sospitosos de la "mort" dels Beatles. Tots tres formen part d'un triangle que 40 anys després encara genera bàndols i partidaris. El 10 d'abril de 1970 Paul McCartney anunciava que deixava el grup. Era la sentència a una separació anunciada que va acabar amb cadascun dels quatre fantàstics seguint el seu propi camí. Ara dos d'ells ja són morts i McCartney i Ringo Starr mantenen les seves carreres amb major o menor èxit. El temps, però, no ha curat la ferida i encara hi ha qui es pregunta qui va acabar amb el mite.

Actualitzat
El 10 d'abril de 1970 el diari britànic "Daily Mirror" obria la primera plana amb una notícia que donaria la volta al món: "Paul deixa els Beatles". És la data oficial d'una separació anunciada i que s'havia anat gestant els dos anys anteriors.

L'anunci de McCartney va caure com un autèntic gerro d'aigua freda sobre els milions de fans del quartet de Liverpool. Tant que fins i tot es van crear bàndols per respondre la pregunta "qui va acabar amb els Beatles?". Va ser John Lennon? Va ser Paul McCartney? La culpa de tot era de Yoko Ono, com s'afirma sovint? Les paraules de Paul McCartney no feien més que rubricar una sentència de mort anunciada, tenint en compte que alguns dels components dels Beatles ja preparaven els seus projectes en solitari.

Diferències personals i empresarials

Tot va passar poc després de la gravació del seu àlbum "Abbey Road" el 1969, però no va ser fins a un any després quan el distanciament es va fer públic. De fet, en els mesos abans de la separació les preguntes dels periodistes sobre el futur del grup eren habituals. El que ja era un rumor es va confirmar amb la sortida de McCartney. Ell va ser qui va respondre als periodistes que no hi hauria més àlbums dels Beatles al·legant diferències "personals" i "empresarials" entre el grup.

La culpa va ser, doncs, de Paul McCartney? Hi ha qui creu que el principi del final el va marcar John Lennon, que a mitjans dels anys 1960 ja no suportava la pressió dels fans. "Podríem haver posat quatre figures de cera sobre l'escenari i la gent hauria seguit igual de satisfeta", afirmava en referència a la "beatlemania" el 1965 en una entrevista. Els seus problemes amb el món de la droga també van fer trontollar el grup. A més, mentre ell buscava la pau al costat de Yoko Ono, McCartney optava per una vida familiar al costat de la seva dona Linda.

"La banda és història. Me'n vaig"

El primer a dir adéu va ser John Lennon, el setembre de 1969. Asseguren que el cantant i guitarra va dir als seus companys "La banda és història. Me'n vaig", però com que encara calia vendre l'àlbum "Abbey Road", va haver de callar durant uns mesos més. El cert és que l'últim cop que els Beatles van compartir estudi va ser l'agost de 1969.

Va ser, doncs, culpa de John Lennon i per extensió de Yoko Ono? A banda dels personalismes, els últims tres anys de la banda van ser caòtics més enllà de la música. La mort del seu mànager, Brian Epstein, el 1967 va provocar un daltabaix en la banda. El quartet va intentar gestionar els seus negocis per compte propi amb poc èxit. Les tensions van augmentar i les diferències entre Lennon i McCartney es van fer evidents.

Fos pel que fos, el 1970 es van acabar els Beatles i van començar les carreres en solitari dels quatre de Liverpool. Després vindrien els èxits hippies de Lennon, el seu assassinat a mans de Mark David Chapman el 1980 i la mort de George Harrison el 2001. Paul McCartney i Ringo Starr són vius i han mantingut la seva carrera musical amb major o menor constància. Això sí, 40 anys després de la separació, els Beatles sonen amb més força que qualsevol dels seus integrants i els seus deu anys d'història continuen sent un referent per la música.
Anar al contingut