París

Mor un policia a París en un tiroteig amb tres presumptes membres d'ETA

Un policia francès ha mort durant un tiroteig amb un grup de presumptes membres d'ETA, un dels quals ha estat detingut, en una ciutat de l'oest de París. Si es confirma l'autoria etarra, serà la primera vegada que ETA mata un agent francès. Els fets han passat aquest dimarts a la nit, quan els presumptes etarres intentaven robar un cotxe. Segons fonts de la lluita antiterrorista, el detingut seria Joseba Fernández Aspurz, que va fugir de la justícia espanyola i al qual la policia vincula amb actes de kale borroka a Navarra. Els altres suposats terroristes han aconseguit fugir. El tiroteig ha passat a la ciutat de Dammarie-les-Lys, situada a la riba sud del Sena, després que els etarres han assaltat un concessionari.

Actualitzat
Segons fonts de la lluita antiterrorista, la patrulla francesa s'ha acostat a un concessionari alertada d'un possible intent d'atracament. Els assaltants els han rebut amb trets i han provocat la mort d'un dels agents, de 53 anys. La víctima portava una armilla antibales, però el projectil li ha anat a parar a una aixella.

La víctima era un cap de brigada de la policia francesa i es converteix en el primer membre de les forces i cossos de seguretat de França que mor a mans de l'organització terrorista. El ministre de l'Interior francès s'ha desplaçat fins al lloc dels fets, però no n'ha confirmat per ara l'autoria.

A l'altra banda de la frontera amb França, fonts de la lluita antiterrorista espanyola asseguren que l'atemptat porta el segell d'ETA. Amb aquesta nova víctima ja són 12 les morts de la banda terrorista des que va trencar la treva el juny del 2007.

Detingut un dels representants de la nova fornada

La policia ha pogut detenir un dels presumptes terroristes, mentre que els altres, que serien entre tres i cinc, han pogut fugir. El detingut, és Joseba Fernández Aspurz, àlies "El Guindi", és el vuitè presumpte membre d'ETA detingut a França aquest 2010 i el que fa 32 si se sumen les detencions practicades a Espanya, Portugal i la Gran Bretanya. Segons fonts policials, Fernández Aspurz va parlar en euskera i va reconèixer la seva pertinença a ETA.

Té una ordre de cerca i captura per la presumpta relació amb un atac contra una patrulla de la policia navarresa a Pamplona, l'any 2008. És un dels joves representants de la nova fornada que fan el salt de la kale borroka a ETA i ocupen el lloc dels últims detinguts de la banda.

Quatre tirotejos d'ETA a França

ETA ja havia protagonitzat quatre tirotejos amb la gendarmeria. Com aquest, cap havia estat premeditat, però, en canvi, no hi havia hagut víctimes mortals. El darrer va ser el juny de l'any passat, a Sainte-Enimie, a prop de Montpeller. Un gendarme va quedar ferit a la mà després d'un intercanvi de trets amb dos presumptes etarres que havien robat un cotxe.

Un altre gendarme va quedar ferit molt greu en un altre enfrontament, aquest al novembre de 2001, a la localitat de Lucq-de-Béarn. La justícia francesa va acabar condemnant per aquests fets a trenta anys de presó l'excap militar d'ETA Juan Obon Fernández Iradi, àlies "Susper".

Dues setmanes abans, a Pau, un altre gendarme va quedar ferit després de perseguir una furgoneta que es va saltar un control d'alcoholèmia. El conductor va disparar contra l'agent després d'aturar el vehicle. El primer tiroteig d'etarres en territori francès va ser 5 anys abans, al 1996, a Astaffort. En aquest cas va ser un agent de la duana el que va quedar ferit greu de bala quan perseguia en moto un cotxe que fugia d'un control.

Aquest no ha estat, però, el primer assassinat que ETA comet a França. El desembre del 2007 també es va cobrar dues víctimes, en aquest cas els agents de la Guàrdia Civil Fernando Trapero i Raúl Centeno, morts en un tiroteig a Capbreton.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut