Pròxim Orient

Hillary Clinton considera "un insult" la decisió d'Israel d'instal·lar més assentaments a Jerusalem Est

Nova pedra en el camí de les eternes converses per a la pacificació al Pròxim Orient. Aquest cop els actors són els EUA i Israel. Un incident diplomàtic entre els dos països enverina el rellançament del procés de pau. El dia que el vicepresident nord-americà, Joe Biden, visitava el país, l'Estat hebreu anunciava la construcció de 1.600 cases a Jerusalem Est. La Casa Blanca s'ha mostrat molt indignada per aquesta decisió. La secretària d'Estat, Hillary Clinton, ha assegurat que l'actitud israeliana és "profundament negativa" i l'ha titllat d'"insultant". Israel demana disculpes però afirma que l'anunci era "innocent".

Actualitzat
Crisi al Pròxim Orient, però aquest cop entre dues parts que habitualment s'han vist poc enfrontades: Israel i els Estats Units. L'anunci de la construcció de 1.600 cases per a jueus a Jerusalem Est ha molestat els Estats Units. La Casa Blanca manté que els assentaments són un impediment en el procés de pau van perquè van en contra de l'esperit per recuperar les negociacions i qualifica l'incident d'insultant.

A més, la decisió d'Israel va ser esbombada el 9 de març, just el mateix dia en què el vicepresident nord-americà, Joe Biden, visitava el país. I ho feia per reactivar les converses entre israelians i palestins. Biden va dir que els assentaments anaven en contra de l'esperit per recuperar les negociacions. Llavors Israel va demanar disculpes, però la cap de la diplomàcia nord-americana, Hillary Clinton, hi insisteix i ara qualifica la decisió d'"insultant".

El govern d'Obama considera que la decisió toca els interessos dels Estats Units a la regió i al mateix temps fa trontollar la confiança dipositada en el procés de pau entre israelians i palestins. Clinton s'ha mostrat especialment dolguda que l'anunci es fes coincidint amb la visita del vicepresident i just un dia després que s'avancés que començaven les negociacions de pau indirectes entre israelians i palestins.

Israel, per la seva banda, ha demanat disculpes. Ja ho va fer el mateix dia de l'incident, el 9 de març, i ho torna a fer ara. L'Estat hebreu es mostra sorprès, però davant la insistència dels Estats Units, el govern s'ha reunit d'urgència per mirar de tancar una crisi que entenien que ja estava liquidada.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha assegurat que l'incident "no hauria d'haver tingut lloc" i que va ser "lamentable". Netanyahu ha volgut rebaixar la tensió amb la Casa Blanca afegint que l'incident ha estat desafortunat i que s'ha originat des de la bona fe.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut