Barcelona

Aprovada la llei de consultes que permetrà fer referèndums a Catalunya

El Parlament ha donat llum verda a la llei de consultes per via de referèndum amb els vots del tripartit. CiU hi ha votat en contra perquè la considera poc ambiciosa, mentre que la resta de grups de l'oposició també l'han rebutjada. La llei, un dels projectes estrella d'ERC, permetrà organitzar a Catalunya referèndums d'àmbit nacional i municipal. Això sí, la convocatòria de referèndums sobre competència de la Generalitat i els ajuntaments haurà de tenir l'autorització de l'Estat.

Actualitzat
La nova llei, la primera que regula la convocatòria de referèndums que aprova un Parlament autonòmic, preveu que puguin ser convocats o bé pel govern català, o per dos grups parlamentaris o per una cinquena part dels diputats, o pel 10% dels municipis de Catalunya -95 municipis amb un mínim de 500.000 habitants-, o també per un 3% de la població catalana, mitjançant la recollida de firmes.

El text ha estat aprovat amb el suport de PSC, ERC i ICV-EUiA i els vots contraris dels grups de l'oposició (CiU, PPC i Grup Mixt) i permetrà promoure plebiscits sobre "qüestions polítiques de transcendència especial per a la ciutadania en l'àmbit de les competències de la Generalitat".

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha destacat que la llei és un pas imprescindible cap a l'autodeterminació i que suposa un enfortiment de la democràcia, que es dota d'un instrument de participació directa dels ciutadans. Ausàs ha assegurat que ha estat elaborada "amb tota la pulcritud" per adaptar-se a l'Estatut i a la Constitució, cosa que -segons ha dit- no és un impediment per avançar "cap al dret a decidir".

La diputada de CiU Dolors Batalla ha lamentat que la llei no reguli altres tipus de consultes, al marge dels referèndums. Des de Ciutadans, Albert Rivera ha carregat contra el president José Montilla.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut