Xile

Un terratrèmol de 8,8 graus en l'escala de Richter sacseja durament gran part de Xile

Un fort terratrèmol, de 8,8 graus a l'escala de Richter ha sacsejat la matinada de divendres a dissabte Xile. El moviment de terra, amb epicentre a l'oceà Pacífic, ha sorprès els xilens mentre dormien. La part més malmesa és la costa central i sud del país, i ja es parla de centenar de morts i d'almenys dos milions d'afectats i un milió d'habitatges malmesos, segons ha informat la presidenta Michelle Bachelet. Durant tot el dia, hi ha hagut rèpliques constants i s'ha activat l'alerta de tsunami a tot el Pacífic. Xile està acostumat als terratrèmols i els sistemes antisisme han permès que els danys no hagin estat pitjors.

Actualitzat
Ha durat només un minut, però la terra ha sacsejat Xile amb una força devastadora de 8,8 graus a l'escala de Richter, en el que és el pitjor terratrèmol que afecta el país en cinquanta anys. Passaven pocs minuts de dos quarts de quatre de la matinada, hora local. El pànic i el caos es feien evidents al cap d'un moment als carrers. Una multitud de persones han abandonat la casa en plena nit, atemorides per la forta sacsejada i la por que els edificis els caiguessin a sobre.

Ja de dia, les imatges de la televisió pública xilena mostraven la runa que cobria els carrers de les principals ciutats afectades, alguns edificis ensorrats, ponts que han caigut i carreteres col·lapsades, ja sigui perquè també s'han vist afectades pel sisme o bé per la gent que mirava de fugir a zones més segures. Tot i això, la presidenta, Michelle Bachelet, ha demanat calma a la població.

El president electe del país, Sebastián Piñera, ha anunciat que destinarà el 2% del pressupost públic a la reconstrucció de les zones afectades. El futur president xilè ha ofert a l'encara presidenta Michelle Bachelet l'ajuda total i el compromís del futur equip de govern.

Els danys causats pel sisme han obligat a evacuar nombrosos hotels, hospitals, i també s'han cancel·lat totes les operacions a l'aeroport de Santiago. De fet, no s'espera que l'aeroport pugui tornar a obrir en almenys 24 hores. S'han esfondrat algunes passarel·les de vianants i l'estructura de vidre ha patit desperfectes. Moltes zones del país s'han quedat sense subministrament elèctric, aigua potable o gas, i el servei telefònic s'ha interromput completament després del tremolor. A poc a poc les comunicacions s'han anat restablint.

El govern de Xile, en boca del ministre de l'Interior, Edmundo Pérez Yoma, ha qualificat el sisme de "cataclisme de dimensions històriques" i ha recordat que el país no vivia una situació semblant des del 1960, data del terratrèmol de Valdivia, el més gran de la història. Pérez Yoma també ha dit que esperen que la situació es vagi normalitzant en les pròximes 48 o 72 hores.

Balanç encara provisional

Encara no és possible saber l'abast destructor del sisme i és que encara hi ha llocs on els equips d'emergència no han pogut arribar. A cada hora que passa augmenta el nombre de víctimes mortals.

L'epicentre del sisme s'ha situat a l'oceà Pacífic, a uns 100 quilòmetres al nord de Concepción, però els efectes i les destrosses han arribat fins a la capital, Santiago, a més de 300 quilòmetres de distància. Hi ha almenys cinc regions costaneres que s'han declarat zona catastròfica, entre elles Maule, Bío Bío i La Araucanía.

Les rèpliques han estat constants i durant el dia se n'han deixat notar a tot Xile fins a 58. Algunes han arribat fins als 6,9 graus d'intensitat.

Alerta de tsunami

A tot plegat s'hi afegeix el temor per un possible tsunami. De fet, a la Polinèsia Francesa ja l'han percebut, però amb poca intensitat i sense conseqüències destacables. També sense provocar danys, ha arribat una onada de fins a 15 metres a l'illa de Pasqua i a l'arxipèlag xilè de Juan Fernández que ha provocat la mort de, com a mínim, tres persones.

Arran del sisme, continua activada l'alerta de tsunami a tot el Pacífic: als estats de la costa oest nord-americana, al Canadà, al Japó, a Austràlia, a les Filipines i a nombrosos països asiàtics.

A Hawaii, davant el perill que el tsunami arribi a les costes, les autoritats nord-americanes han evacuat les zones més vulnerables, les que pràcticament no tenen relleu, tot i que l'alerta s'ha aixecat hores més tard en comprovar que arribaven onades d'una alçada d'un metre. Davant la por de quedar-se sense combustible als vehicles, s'han format llargues cues a les benzineres i a les botigues de queviures de l'illa. El centre d'alertes de tsunamis diu que aquest fenomen pot arribar a causar grans destrosses.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut