Vitòria

Detinguts 5 presumptes membres "legals" d'ETA, relacionats amb un atemptat contra l'Ertzaintza

L'Ertzaintza ha detingut aquesta matinada cinc presumptes membres d'ETA. La policia basca els relaciona amb l'assassinat d'un brigada de l'exèrcit a Santoña, a Cantàbria, i amb un atemptat contra una caserna policial a Ondarroa, a Biscaia, el setembre del 2008. Segons les investigacions de l'Ertzaintza, els detinguts formarien part d'un grup "legal" d'ETA que hauria atemptat contra la comissaria de la policia basca a Ondarroa. L'operació antiterrorista, que continua oberta i no es descarten noves detencions, s'està portant a terme en diverses poblacions com, precisament, Ondarroa, Deba i Mutriku, on s'han fet les detencions i s'estan escorcollant diversos pisos i locals.

Actualitzat
L'operació antiterrorista de l'Ertzaintza ha permès la detenció d'Ibai Ipagirre Burgoa, presumpte líder del grup i a qui es relaciona amb l'assassinat d'un brigada de l'exèrcit a Santoña, a Cantàbria, Luis Conde de la Cruz. També se'l vincula amb els atacs a la comissaria de la policia basca d'Ondarroa i la Caja Vital, a Vitòria, tres atemptats en dies consecutius.

Ipagirre ha estat detingut a la població d'Ondarroa juntament amb dues persones més. Es creu que tots tres formaven el nucli del grup de "legals", és a dir, no fitxat per la policia. Pel que fa a dos detinguts a Deba i Mutriku, a poblacions guipuscoanes molt properes a la biscaïna Ondarroa, se'ls considera col·laboradors del grup.

Tots cinc haurien pres part en l'atemptat a la comissaria d'Ondarroa, que el setembre del 2008 va causar una gran commoció entre el cos de l'Ertzaintza, ja que ETA va utilitzar en aquella ocasió un esquer amb la intenció de causar el màxim nombre de baixes entre el cos de la policia autonòmica basca. Els terroristes van llançar dos còctels Molotov per cridar l'atenció dels ertzaines i fer que sortissin al carrer.

Allà hi havia un cotxe bomba amb les portes obertes i encarat cap a la porta de la caserna, per tal que tota la potència de la bomba impactés directament sobre els agents que sortien de l'edifici. El protocol de seguretat dels ertzaines, pel qual van sortir per la porta del darrere, va frustrar les intencions dels terroristes i, sortosament, només hi va haver set ferits.

L'operació la coordina el jutjat central d''instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, dirigit per Eloy Velasco, i és una de les primeres, i la més important, que porta a terme la policia autonòmica basca des de l'arribada al govern del socialista Patxi López.


Anar al contingut