Roma

El Senat italià aprova la llei de reforma de la justícia que permetrà anul·lar dos judicis a Berlusconi

El Senat italià ha aprovat la llei que escurça la durada dels processos i que suposarà la suspensió dels dos judicis que té pendents Silvio Berlusconi. El govern italià ha presentat a marxes forçades aquesta llei que, després de passar pel Senat, arribarà la setmana que ve per a l'aprovació final a la Cambra dels Diputats, on el govern de Berlusconi té també majoria absoluta. La discussió de la llei, que s'ha aprovat per 163 vots a favor, 30 en contra i 2 abstencions, ha tingut lloc enmig d'acusacions recíproques entre els representants de la majoria i l'oposició.

Actualitzat
La nova llei, coneguda com a "procés breu", suposarà que els judicis relatius a delictes comesos fins al maig del 2006 i castigats amb una pena inferior a deu anys de reclusió no podran durar més de tres anys en primera instància, dos anys en apel·lació i un any i mig en el seu pas pel Suprem.

En els judicis amb penes previstes superiors als 10 anys, la durada màxima en primera instància serà de quatre anys, mentre que en apel·lació seguiran sent dos anys, i un any i sis mesos per al Suprem. La llei inclou també, entre altres punts, que en cas de delictes de màfia o terrorisme s'amplia a cinc anys en primera instància, tres a apel·lació i dos en Suprem.

El govern de Berlusconi ha defensat aquesta norma en considerar que posarà fi als eterns processos a Itàlia, mentre que l'oposició considera que es tracta d'una llei amb l'únic objectiu de salvar el primer ministre. "Amb aquesta llei condemneu a mort 100.000 processos, per salvar Berlusconi, els seus negocis i les seves responsabilitats criminals", ha afirmat el senador del partit opositor Itàlia dels Valors (IDV) Luigi Li Gotti. Per a la portaveu del Partit Demòcrata (PD) al Senat, Angela Finocchiaro, amb aquesta llei "es denega la Justícia per a milers de ciutadans".

El president de l'Associació Nacional de Magistrats, Luca Palamara, ha denunciat que amb aquesta llei s'anul·laran fins al 40% dels processos en marxa, molts dels quals relacionats amb la màfia. Amb aquesta nova reforma de la justícia quedarà immediatament anul·lat l'anomenat "cas Mills", en el qual Berlusconi està acusat de corrompre la justícia, i el judici Mediaset, on se li imputa un frau fiscal.


Berlusconi diu que els tribunals que el volen jutjar són "escamots d'execució"
 
El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, ha dit, en defensa del projecte de llei aprovat pel Senat, que els seus dos processos judicials no el jutgen tribunals sinó "escamots d'execució". Segons Berlusconi, aquells que es veuen implicats "en el corrent infernal d'un procés a Itàlia saben bé el desastre que és la durada dels processos per a la seva vida i la seva família".

Preguntat sobre si la nova llei pot tenir aspectes inconstitucionals, Berlusconi ha dit que no ho creu. "Europa -ha dit- ens demana temps clars en els processos i la Constitució ens diu que els processos han de tenir temps raonables."
Anar al contingut