Port-au-Prince

Rescaten vius quatre menors, entre els quals un nadó, a Haití

Vuit dies després del terratrèmol que ha devastat Haití, encara hi ha històries per a l'esperança. Els equips de rescat han pogut treure d'entre la runa de Port-au-Prince diverses persones. L'última, ja aquest dijous hora catalana, una nena d'11 anys. En 24 hores, també han trobat vius un nadó de 22 dies, dos germans de 12 i 7 anys, un nen de 3 i dues dones de 25 i 61 anys. Com ells, en aquests vuit dies més de noranta persones han pogut sortir amb vida del moviment sísmic. Mentre el personal d'emergències continua buscant supervivents, Haití ha confirmat que ja hi ha 75.000 persones enterrades en fosses comunes. I un nou sisme de 6,1 graus ha sacsejat el país, sense que de moment hi hagi constància de més víctimes mortals.

Actualitzat
"Miracle" o "inexplicable" són algunes de les paraules que surten de la boca del personal de rescat d'Haití quan poden relatar casos com els de l'Elisabeth, la Satina i en Moses, tres dels menors rescatats amb vida aquest dimecres d'entre la runa dels edificis haitians, als quals s'ha afegit ja aquest dijous, hora catalana, una nena d'11 anys, que ha pogut sortit de les restes dels edificis gràcies a l'ajuda dels veïns. No és l'únic cas de supervivència després de vuit dies sepultada.

L'Elisabeth només té 22 dies de vida i ha estat més d'una setmana sepultada a la localitat de Jacmel, al sud del país. La seva mare va explicar als bombers i equips de rescat que no havia pogut escapar-se amb la criatura en el moment dels fets. Després d'hores de recerca entre les pedres, un equip francès ha localitzat la nena. "Estava bé. L'hem tornada a la seva mare, que li ha donat el pit. Era eufòric", ha admès un dels membres de l'equip.

També la Satina i en Moses, dos germans de 12 i 7 anys, han pogut sortir vius del sisme, com el seu pare. No han tingut la mateixa sort la mare i un altre germà. Als dos germans els han trobat entre les restes de casa i s'han pogut salvar gràcies al fet que una tieta que també va sobreviure va anar a la casa a buscar algunes coses i va sentir que algú plorava.

Ara són en un hospital de campanya, recuperant-se de les ferides. Els metges es fan creus del seu estat de salut, prou bo si es té en compte que, segons sembla, no tenen ferides internes perquè, malgrat estar atrapats a la runa, no hi havia res que els pressionés directament el cos. "No puc explicar mèdicament ni fisiològicament com ha passat. Potser és un miracle. Hi algú allà dalt que se'ls estima molt", ha afirmat el metge israelià que els ha atès.

A més d'ells, els equips han recuperat amb vida un altre nen de 3 anys i dues dones de 25 i 61. Aquests casos són l'esperança a Haití, on el govern ha confirmat que ja ha enterrat més de 75.000 persones en fosses comunes i ha indicat que el balanç final de víctimes mortals podria superar la xifra de 100.000.

El que sembla que no ha causat noves víctimes és el moviment de 6,1 graus que aquest dimecres al matí, hora haitiana, ha sacsejat el país. A diferència del moviment del 12 de gener, aquesta vegada el terra només ha trontollat uns segons.
Anar al contingut