Washington

Obama defensa l'enviament de 30.000 soldats més a l'Afganistan "per interès nacional vital"

La nova estratègia de Barack Obama per a l'Afganistan passa per reforçar el contingent militar aquest estiu i començar a fer tornar les tropes l'estiu del 2011. El president dels Estats Units ha fet l'anunci en horari de màxima audiència als Estats Units, de matinada a Catalunya. Obama enviarà 30.000 militars més en territori afganès per agilitar la retirada, que vol començar a fer efectiva d'aquí a tres anys. Aquest és l'argument amb el qual defensa aquesta mesura impopular. L'augment de tropes proposat, al costat dels 22.000 soldats compromesos al començament d'any, elevaria la presència nord-americana al país asiàtic per sobre dels 100.000 efectius, més de la meitat enviats a la zona per Obama.

Actualitzat
Barack Obama manté que l'increment dels efectius militars no pretén enfonsar encara més els Estats Units i els seus aliats en un conflicte sense fi a l'Afganistan, sinó accelerar el traspàs de poders de seguretat als afganesos i, en conseqüència, la retirada militar nord-americana.

Davant dels alumnes de la prestigiosa escola militar de West Point, Obama ha destacat que "la guerra no està perduda" i que "en el nostre interès nacional vital" ha decidit enviar a l'Afganistan 30.000 efectius més que contribuiran "a crear les condicions perquè els EUA puguin transferir la responsabilitat als afganesos".

La presència d'aquest contingent, però, no serà indefinida. Obama hi ha posat data de caducitat: començaran a retirar-se l'estiu del 2011. Tot i això, el president nord-americà no ha concretat quan acabarà el replegament de les tropes.

El discurs d'Obama, de 35 minuts, ha inclòs un avís al govern afganès: "S'han acabat els dies dels xecs en blanc". Ha dit que donarà suport als líders que "combatin la corrupció i defensin la població", però que, alhora, "esperem que els que no siguin eficients o siguin corruptes hagin de passar comptes".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut