Berlín

Merkel: "Podem superar les fronteres dels nostres temps, tal com ho vam fer el 1989"

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha demanat unitat política en la lluita contra les barreres actuals en l'acte de commemoració del 20è aniversari de la caiguda del mur de Berlín. Sota la pluja i amb la porta de Brandenburg al fons, Merkel ha recordat que l'esdeveniment del 9 de novembre del 1989 va ser "un dels moments més feliços" de la seva vida i ha proclamat que els líders mundials tenen a les seves mans "superar les fronteres dels nostres temps, tal com ho vam aconseguir el 1989 en aquesta ciutat". Merkel ha agraït especialment "el gran valor dels nostres veïns de l'est", sense els quals "no hauria estat possible" enderrocar el mur que dividia Berlín, Alemanya i el món sencer.

Actualitzat
Angela Merkel ha subratllat que ara fa vint anys "es va obrir la porta cap a la llibertat, i una frontera que semblava infranquejable, que separava tot un poble i un continent, de cop i volta va esdevenir permeable". La cancellera ha recordat les persones que "van lluitar pacíficament per la llibertat i per l'autodeterminació del poble", però també "per la primavera de Praga, l'obertura de la frontera d'Hongria o la política de reforma de Gorbatxov, sense els quals la unitat del nostre país no hauria estat possible".

També ha agraït la "política serena" de l'excanceller Helmut Kohl, absent a l'acte d'aquest dilluns, i l'exministre d'Afers Estrangers Hans Dietrich Genscher.

Merkel no ha oblidat que el 9 de novembre també és per a Alemanya la Nit dels Vidres Trencats del 1938, "un dia de recordar que aquella nit es va obrir el capítol més fosc de la història" del país, "amb la persecució sistemàtica dels jueus i molts d'altres" per part del règim nazi.

Per tot plegat, ha conclòs Merkel, els fets demostren "que la llibertat no es crea per si mateixa, és una cosa per la qual s'ha de lluitar, que s'ha de defensar contínuament perquè és el bé més preuat de la nostra ciutadania i del nostre ordre polític".

Merkel ha afirmat que és possible superar les fronteres actuals si hi ha unitat i determinació. "Si volem, ho farem, perquè ens guiarà la idea de la llibertat", ha remarcat.

La dirigent alemanya ha tancat els parlaments de l'acte de commemoració, just abans que es fes caure un dòmino gegant que simbolitzava el mur. Li han fet costat els presidents rus i francès, Dmitri Medvédev i Nicolas Sarkozy, el primer ministre britànic, Gordon Brown, i la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton. El president dels EUA, Barack Obama, ha intervingut en l'anomenada Festa de la Llibertat amb un missatge de vídeo.

Presència de les quatre potències ocupants

Tots els dirigents presents a Berlín han tingut paraules pel valor de la ciutadania i han celebrat que no hi hagués vessament de sang en la fi de la guerra freda. Gordon Brown ha destacat que el mur "va ser enderrocat no pels líders, no des de dalt ni pel poder militar, sinó per la força més gran que hi ha, que és l'esperit dels homes i dones de Berlín". També Hillary Clinton ha manifestat que la jornada ha estat de record "per als alemanys de tots els costats del mur, però sobretot els de l'est, que es van aixecar i van ser capaços de dir prou". Barack Obama, el missatge del qual ha estat rebut amb aplaudiments, ha dit que "ens queda la claredat del missatge, que és que el món pot canviar". 

Dmitri Medvédev, per la seva banda, ha posat l'accent en el fet que "la Unió Soviètica va tenir un paper decisiu en la reunificació pacífica d'Alemanya", mentre que Nicolas Sarkozy ha apuntat que la caiguda del mur "és una crida avui a tots nosaltres a combatre les opressions i enderrocar els murs que divideixen el món".

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut