Madrid

Espanya i Somàlia negocien l'estratègia per alliberar l'"Alakrana"

El govern espanyol està esmerçant tots els esforços a resoldre el segrest del pesquer "Alakrana". Així ho ha afirmat el ministre d'Afers Exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, que ha demanat que es deixi treballar la diplomàcia. L'ambaixador espanyol a Kènia s'ha reunit amb el primer ministre somali i li ha traslladat que Madrid espera d'ells que garanteixin la seguretat dels tripulants i el compromís per accelerar les negociacions i obtenir resultats. Segons fonts del govern somali, la crisi es podria resoldre en un termini de tres setmanes. Aquest dilluns hi ha una nova reunió per estudiar l'estratègia per a l'alliberament de la tripulació.

Actualitzat
El govern espanyol busca el compromís de les autoritats de Somàlia a l'hora de negociar el rescat del vaixell "Alakrana", segrestat el passat 2 d'octubre en aigües de l'oceà Índic per pirates somalis. Aquest és el missatge que ha traslladat l'ambaixador espanyol, Nicolás Martín Cinto, al primer ministre somali, Omar Abdi-Rashid Sharmarke, en una reunió que ha tingut lloc aquest diumenge a Nairobi. Segons fonts del govern somali, el segrest es podria acabar en un termini de tres setmanes i aquest dilluns s'intentarà avançar amb una nova reunió per estudiar l'estratègia de l'alliberament de l'"Alakrana".

El cap de la diplomàcia espanyola, Miguel Ángel Moratinos, havia anunciat en roda de premsa aquest diumenge abans de la reunió prevista a Nairobi que Madrid demanaria que es "garanteixi la vida, seguretat i integritat dels pescadors" i, per l'altra, que el govern de Somàlia acceleri les negociacions per obtenir resultats positius al més aviat possible.

El ministre espanyol d'Afers Estrangers ha dit que els tripulants de l'"Alakrana" estan cansats i angoixats però ha insistit que tota la tripulació és a bord. Almenys segons les fonts de què disposa el govern espanyol, les quals contradiuen les últimes declaracions dels segrestadors, que han assegurat a Catalunya Ràdio que els tres mariners desembarcats continuen a terra i sota vigilància d'una vintena de persones, entre pirates i familiars dels dos segrestadors detinguts a Madrid.

De la Vega, pendent des de Buenos Aires


Uns minuts abans, i des de Buenos Aires, la vicepresidenta del govern, María Teresa Fernández de la Vega, no ha volgut entrar a valorar les declaracions dels pirates als mitjans de comunicació i només ha assegurat que tots els tripulants del tonyinaire estan bé i que des del govern segueixen la crisi minut a minut.

Abans de fer aquestes declaracions, De la Vega havia fet una multiconferència amb el gabinet interministerial que gestiona les negociacions per a l'alliberament del pesquer basc, format pels responsables de les carteres de Defensa, Exteriors i Pesca i coordinats per la mateixa vicepresidenta, que ha estat molt criticada per marxar de viatge a l'Argentina en plena crisi de l'"Alakrana".








Anar al contingut