Barcelona

La imatge dels detinguts del "cas Pretòria" emmanillats provoca malestar, malgrat que no és la primera vegada que passa

La sorpresa amb què es va rebre la notícia del "cas Pretòria" va deixar pas divendres passat a l'estupefacció. Les imatges dels detinguts per la pressumpta trama de corrupció urbanística emmanillats a la porta de l'Audiència Nacional ha provocat un gran malestar en alguns sectors de la justícia i de l'opinió pública. Tot plegat ha obligat l'Audiència a moure fitxa i ha anunciat que investigaran per què es van poder captar aquestes imatges. Una decisió que dóna a entendre que no aprova un procediment que, de tota manera, no és un cas únic.

Actualitzat
Corbata, manilles i una bossa de brossa amb quatre pertinences. Unes imatges, les dels detinguts en el "cas Pretòria" arribant a l'Audiència Nacional, que s'ha anomenat "pena de telenotícies", perquè es pot veure el detingut sota el domini de la llei abans que s'hagi celebrat el judici. Amb el "cas Palma Arena", que afectava polítics del Partit Popular, ja es va criticar que se'ls pogués veure emmanillats.

En tots dos casos estem parlant de presumptes delinqüents de coll blanc o per assumptes econòmics que, alhora, tenen o han tingut algun càrrec polític. El cert, però, és que ja fa anys que veiem detinguts emmanillats abans d'anar a judici i no s'havia creat cap rebombori.

Fem memòria: condemnada per l'assassinat de tres iaies a Barcelona, a Remedios Sánchez la vam veure amb manilles quan encara no havia declarat davant el jutge. I al pederasta conegut com Nanysex se'l va veure quan baixava del furgó de la Guàrdia Civil per anar a l'Audiència Nacional. En aquelles imatges encara no se sabia que el condemnarien per abusos sexuals i corrupció de menors.

Un error de principiants

Fonts de la Guàrdia Civil explicaven divendres a Catalunya Informació que el protocol per traslladar presos és clar: han d'anar sempre emmanillats des del centre penitenciari fins al jutjat. També van dir, però, que es procura sempre evitar que els presos puguin ser fotografiats.

En el cas concret dels detinguts pel "cas Pretòria", aquestes fonts apuntaven que els agents que acompanyaven els detinguts venien de Catalunya i no van saber com col·locar el vehicle per evitar la visió a les càmeres. Mai havien portat cap detingut a les instal·lacions de l'Audiència Nacional.

Crítiques des del mateix poder judicial

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, va ser la primera que es va mostrar crítica amb les imatges dels detinguts emmanillats. Tura recorda que s'han de respectar els drets fonamentals de totes les persones, també els dels detinguts, com el dret a la imatge i el dret a la dignitat. En declaracions al programa "El secret", de Catalunya Ràdio, Tura va assegurar que a Catalunya ja s'han pres les mesures perquè no es repeteixin aquestes situacions.

En la mateixa línia crítica es van expressar alguns familiars dels detinguts, que no van amagar la seva indignació per les imatges.

D'altra banda, la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Maria Eugènia Alegret, ha dit aquest cap de setmana que li sembla "malament" el tracte donat als detinguts, perquè "les penes del passeig o del telenotícies no estan previstes al Codi Penal". Alegret ha assegurat que és la primera vegada que veu la imatge d'uns detinguts emmanillats i amb les pertinences en una bossa de plàstic entrant a peu a l'Audiència Nacional i apunta que s'hauria de descobrir per què ha passat.
Anar al contingut