Roquetes

La planta de Lear a Roquetes tanca i deixa més de 500 treballadors al carrer

L'empresa Lear de Roquetes, al Baix Ebre, ha anunciat que tanca i deixa al carrer 518 treballadors. La direcció de la fàbrica ho ha explicat en una reunió amb el comitè d'empresa i farà pública la decisió amb la presentació d'un ERO d'aquí a dos dies. No ha comunicat, però, ni el termini ni les condicions del tancament de la planta.

Actualitzat
En la reunió, l'empresa ha justificat un tancament que de fet els sindicats ja s'esperaven per l'actualització del model 95 de Saab que es fa a la planta, així com per la baixa demanda del model 93. Això ha suposat una davallada en la càrrega de feina i una disminució d'ingressos. Amb tot, l'empresa ha reconegut el trasllat de la producció que es feia de Roquetes cap a Hongria.

A la comarca ja es demana la intervenció governamental per trobar solucions viables i pal·liar l'impacte que això pugui tenir. El president de la Cambra de Comerç de Tortosa, José Luis Mora, ha demanat al govern que faci els mateixos esforços per mantenir Lear que va fer en el seu moment per Seat a Martorell, o per Nissan a Barcelona.

Lear també va provocar un trauma a Cervera

El febrer del 2002, Lear va tancar la fàbrica de sistemes de cablejat per a l'automoció i va deixar al carrer gairebé 1.300 treballadors. El que s'hi produïa es va repartir a Roquetes, una petita part, i la resta a Polònia. La decisió de la multinacional nord-americana, a més d'impactar en una comarca fràgil i ja molt tocada pels tancaments d'empreses, va tenir un altre handicap: les ajudes que les administracions havien donat a Lear perquè tirés endavant la seva activitat en aquest territori.

El cop que això va suposar per al govern de Jordi Pujol va portar l'executiu a elaborar un pla per reindustrialitzar les comarques de Lleida i, especialment, la zona de Cervera.

Lear és una gran multinacional amb presència a tot el món. Té 210 fàbriques repartides en 36 països. A Catalunya, si Roquetes tanca, només quedarà la planta de Valls, que es dedica al mateix sector, però el producte que hi fabriquen té més valor afegit.

Anar al contingut