Arenys de Munt

Una munió d'independentistes ofega amb xiulets i crits la marxa falangista a Arenys de Munt

Més d'un miler de persones amb estelades i senyeres han rebut els autocars que han portat i s'han endut en menys d'una hora d'Arenys de Munt el centenar de falangistes que s'hi han concentrat per demanar la unitat d'Espanya. No hi ha hagut enfrontament, però algunes persones han llançat pedres contra els autocars de la Falange. El municipi congregava aquest diumenge dos actes amb intencions oposades, tots dos acompanyats d'una forta presència policial. A les 9 del matí s'han obert les urnes on els arenyencs votaran a favor o en contra de la sobirania de Catalunya, una consulta que ha despertat l'interès i el rebuig de la Falange, que havia convocat els seus simpatitzants a la manifestació d'aquest migdia.

Actualitzat
La formació espanyola d'extrema dreta s'ha concentrat cap als volts de la una a la plaça de Catalunya d'Arenys de Munt, on s'ha llegit un manifest en català, s'hi ha fet sonar l'himne d'Espanya i s'ha cantat el "Cara al sol", el seu himne. El fort desplegament policial -fins i tot un helicòpter- des de primera hora del matí ha impedit el contacte entre els menys de cent manifestants d'aquest bàndol i el més d'un miler d'independentistes que els han rebut amb crits i xiulets.

La Falange no havia volgut especificar amb antelació quantes persones anirien a la protesta contra la consulta a Arenys de Munt, i finalment hi han arribat tres autocars amb un centenar de simpatitzants i militants de l'extrema dreta "de tot Espanya", segons els organitzadors d'aquest acte autoritzat.

D'un a un, onejant banderes espanyoles i alguns uniformats amb camises blaves i emblemes preconstitucionals, els simpatitzants de la FE de les Jons han baixat dels autocars amb què havien arribat escortats pels Mossos d'Esquadra i s'han instal·lat a la plaça de Catalunya.

Des del primer moment s'han trobat amb un ambient hostil, xiulets i crits del miler d'independentistes que els esperaven i que han deslluït la convocatòria ultradretana. Però el cordó policial i la curta durada de la seva estada -menys d'una hora-, han evitat qualsevol enfrontament durant la manifestació.

Autocars apedregats

On sí que hi ha hagut incidents ha estat en el comiat als falangistes. Un grup de persones han llançat pedres als dos autocars que sortien del poble i han trencat un vidre d'un dels vehicles.

Segons informen els Mossos d'Esquadra, aquest ha estat l'únic incident de la jornada, al marge de la tensió verbal que s'ha viscut entre falangistes i independentistes. A més, els agents desplegats han decomissat dues banderes preconstitucionals.

El Departament d'Interior havia posposat la concentració de la Falange una setmana més tard, però el Tribunal de Justícia de Catalunya va decidir no fer cas d'aquesta recomanació i finalment autoritzar-la per aquest diumenge.

Anar al contingut