Palma

Zapatero dóna per enterrat el diàleg social i anuncia un decret per als desocupats que es quedin sense atur

El president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, ha donat per enterrat el diàleg social. Zapatero, després de la reunió del Consell de Ministres a Palma, ha dit que la proposta de la patronal de rebaixar un 5% les cotitzacions socials és inassumible. Zapatero s'ha mostrat "decebut i sorprès" per la posició immobilista de la CEOE en el procés del diàleg social i ha acusat la patronal de falta de "responsabilitat". El president de l'executiu espanyol ha respost anunciant que aquest 13 d'agost aprovarà les ajudes per als desocupats que es quedin sense atur per decret llei. "Més enllà que no hagi fructificat un acord, els desocupats necessiten ajuda", ha conclòs.

Actualitzat
"Ens hauria agradat un acord, sens dubte, però els plans del govern seguiran endavant, amb diàleg però amb determinació". Zapatero ha donat per tancada la porta del diàleg amb la CEOE i s'ha disposat a tirar endavant una nova prestació per aquells que es quedin sense la de l'atur.

Tot plegat, després d'afirmar sentir-se "decebut i sorprès" per la patronal, a la qual ha acusat de "no haver posat prou esforç i responsabilitat" per arribar a un acord amb el govern i els sindicats. Zapatero ha qualificat d'"inassumibles" les propostes que ha plantejat la CEOE perquè atempten contra el sistema de la Seguretat Social i el marc de relacions laborals, segons ha dit.

Zapatero ha anunciat que el 13 d'agost aprovarà per decret una prestació per als aturats que es quedin sense ingressos. En principi, segons el president del govern espanyol, tindrà una durada de sis mesos.

La CEOE respon a Zapatero

Després de les declaracions del president del govern, la CEOE ha emès un comunicat en què també afirma sentir-se "decebuda" pel fet que el govern i els sindicats no s'hagin mostrat disposats a abordar "amb ambició i rapidesa" reformes estructurals.

Així, la patronal s'ha volgut reafirmar en la validesa de les seves propostes formulades el passat dijous per escrit al govern i a les centrals sindicals, a la vegada que ha reiterat la seva "ferma" voluntat d'arribar a acords dins del diàleg social que suposin millorar la competitivitat de les empreses.

En aquest sentit, la CEOE ha expressat el seu convenciment que les reformes estructurals "són imprescindibles" i ha advertit que qualsevol acord que s'adopti estaria "buit de contingut" si no inclogués aquestes mesures "essencials" per sortir de la crisi.

El ministre Corbacho certifica el trencament del diàleg

L'última trobada entre el govern central, la patronal i els sindicats sobre el diàleg social, que s'ha fet aquest divendres a la tarda, no ha suposat cap avenç i el ministre de Treball, Celestino Corbacho, ha afirmat que la manca de consens entre les parts certifica el "desacord del procés de diàleg social".

Corbacho ha carregat contra la patronal, a la qual ha acusat d'haver mantingut unes condicions "inassumibles" per part del govern, tant en termes pressupostaris com per la "vulneració" dels drets dels treballadors en què es podria incórrer si s'acceptaven alguns dels seus plantejaments.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut