Las Manos

Zelaya trepitja sòl hondureny durant unes hores en un gest simbòlic

Manuel Zelaya ha tornat a trepitjar el seu país. Ha estat un gest simbòlic en què el president deposat d'Hondures ha creuat la línia fronterera des de Nicaragua i ha estat en territori neutral durant dues hores. Zelaya anava acompanyat dels seus seguidors, que han format una cadena humana al seu voltant per protegir-lo de qualsevol atac. El president deposat no perd l'esperança i vol intentar entrar de nou a l'Estat que un dia va governar, tot i que amb aquest intent s'ha guanyat la reprovació de Washington. A les carreteres que accedeixen a la zona fronterera s'hi havien instal·lat nombrosos controls militars que han impedit a molts seguidors del president deposat arribar a la zona fronterera.

Actualitzat
Un cop trencades definitivament les converses amb el president "de facto", Roberto Micheletti, Zelaya ja va avisar que ell, passés el que passés, tomaria al país. I així ho ha fet aquesta matinada de dissabte. Manuel Zelaya ha trepitjat durant una estona territori hondureny. El retorn de Zelaya a Hondures ha estat, però, simbòlic, i poc després el president deposat ha fet marxa enrere i ara és de nou a Nicaragua.

Manuel Zelaya ha entrat en territori hondureny protegit per la premsa i per alguns dels seus seguidors, que han format una cadena humana al seu voltant per protegir-lo de qualsevol atac. El president deposat ha mantingut llargues converses telefòniques amb persones del govern colpista, però finalment ha fet marxa enrere i ha explicat que, tot i que reivindica el seu dret de tornar al país i acabar el mandat, no vol provocar cap acció violenta.

El govern colpista ha instal·lat nombrosos i estrictes controls militars per frustrar que molts dels seguidors de Zelaya arribessin a la zona. Els controls han fet que la mateixa família del president deposat no pugués reunir-se amb ell i acompanyar-lo en una entrada simbòlica que ja ha rebut la reprovació de Washington. La secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, ha titllat d'imprudent l'acció de Zelaya i l'ha convocat a una reunió per aquest dimarts.

Aquest seria el segon intent de Zelaya de tornar a Hondures després que el 5 de juliol va fracassar el seu objectiu d'aterrar a Tegucigalpa en un avió veneçolà.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut