Badalona

Un professor és expedientat després de publicar un llibre sobre els conflictes al seu institut

Toni de la Rosa és professor d'un institut de Badalona des del 1991 i aquest gener va publicar el llibre "La escuela rota. Racismo i exclusión en las aulas", inspirat en el dia a dia al seu centre on, amb un 30% d'estudiants procedents d'altres països, s'hi han donat problemes de convivència racial. La sorpresa del professor ha estat l'obertura d'un expedient disciplinari per falta greu. Ell assegura que el motiu és la publicació del llibre, però el centre addueix altres motius.

Actualitzat
"La escuela rota. Racismo i exclusión en las aulas" no dóna noms reals i identifica l'institut, però està inspirat en fets que han passat al centre badaloní Escombres i Ones, situat al barri de Llefià, on l'autor treballa des de fa anys com a professor de Ciències Socials. "Està basat en fets reals. Relata el dolor de veure situacions com les que vaig viure i que afectaven tots els alumnes i creaven un clima molt negatiu", explica De la Rosa.

El professor està convençut que si no hagués publicat l'obra, l'institut, que ha dirigit durant vuit anys, no li hauria obert un expedient per falta greu. El centre, per la seva part, al·lega formalment que l'expedient està motivat per un blog en què el professor s'hauria referit de manera despectiva a companys del claustre.

De la Rosa continua donant classe a l'espera de la tramitació de l'expedient.

Dos casos concrets

El llibre explica, entre d'altres, l'expulsió de dos alumnes, un de marroquí i un de gambià; el primer, per haver traficat presumptament amb drogues, i el segon, per l'agressió a un company després de ser objecte de bromes racistes. En tots dos casos, el síndic de greuges ha emès informes en què demana la revisió dels casos.

En el cas del noi marroquí, el síndic al·lega "falta de garanties i equitat", ja que la policia el va interrogar sense la presència dels pares, cosa que vulnera les instruccions d'Educació. Pel que fa a l'alumne gambià, el defensor del poble ha retret al centre que no va tenir en compte que no tenia antecedents de mala conducta i que era blanc d'insults de manera habitual, entre d'altres motius.

De fet, el síndic ha considerat, fins i tot, que el centre no ha fet res per facilitar l'acceptació de la diversitat cultural de l'institut, on el 30% d'alumnes són immigrants, sobretot xinesos, marroquins i equatorians, i l'investiga per suposats interrogatoris per part de la policia sense la presència dels pares.

El noi marroquí va ser expulsat i ara estudia en un altre centre. Pel que fa al gambià, s'ha reincorporat a les classes després d'haver estat expulsat un mes.
Anar al contingut