Barcelona

Humans i ximpanzés són 10 vegades més diferents del que es pensava

La ciència ens havia dit fins ara que el humans i els ximpanzés eren semblants genèticament gairebé en un 99%. Ara, però, un nou estudi, en el qual han participat investigadors catalans, posa de manifest que les diferències entre el genoma de les dues espècies serien deu vegades superiors al que es pensava. L'informe, que la revista "Nature" publicarà aquesta setmana, es basa en l'estudi de fragments d'ADN repartits al llarg del genoma, que són més complicats d'analitzar.

Actualitzat
Un equip internacional d'investigadors, entre els quals n'hi ha dos de l'Institut de Biologia Evolutiva, han tombat la teoria que entre el genoma humà i el dels ximpanzés, els parents vius més propers a la nostra espècie, només hi havia un 1,24% de diferències.

La nova teoria, que multiplica per deu aquestes diferències, es basa en l'anàlisi de les anomenades duplicacions segmentals, que són fragments d'ADN repartits al llarg del genoma. Fins fa poc temps eren difícils de distingir i no es tenien en compte. Aquestes duplicacions es van especialitzant amb el temps, cosa que atorga funcions exclusives a cada espècie.

Els investigadors han analitzat les duplicacions de macacos, orangutans, ximpanzés i humans, en un estudi que "Nature" publicarà en el número dedicat al 200 aniversari del naixement de Charles Darwin, l'autor de la teoria de l'evolució.
Anar al contingut