Barcelona

El Servei Meteorològic de Catalunya es defensa i parla de previsió "molt encertada"

La polèmica està servida. El Servei Meteorològic de Catalunya ha contradit el president de la Generalitat, José Montilla, i ha afirmat que no hi va haver imprecisió en la seva previsió del vendaval. Considera que es van oferir dades molt encertades que parlaven de ratxes de vent d'entre 90 i 160 km/h i que va avisar amb un dia d'antelació. Tot i això, des de Brussel·les, ha tornat a defensar l'actuació del govern, tot i que sí que ha admès que caldria revisar els protocols d'emergències.

Actualitzat
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) s'ha defensat de les insinuacions del president de la Generalitat que ha assegurat que no tenien prou informació sobre les inclemències meteorològiques que van tenir lloc el cap de setmana passat. El cap de l'àrea de Predicció, Eliseu Vilaclara, ha assegurat que la feina del Servei Meteorològic va ser "molt encertada" i que el govern català tenia informació que els vents podien ser de més de 160 quilòmetres per hora amb 24 hores d'antelació.

El SMC té un protocol per a casos de ventades fortes. Hi ha dos nivells d'alerta: d'una banda, hi ha el nivell 1, amb ratxes superiors als 90 quilòmetres hora, que afecta tot Catalunya excepte les comarques de l'Empordà, l'Alt Camp i el Baix Cap, el Baix Ebre i el Montsià, on el límit és de 126 quilòmetres per hora. De l'altra, hi ha el nivell 2, amb ratxes superiors al 126 quilòmetres per hora, que en aquestes comarques és a partir de 162 km/h.

Vilaclara ha explicat que divendres es va avisar al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya que tot el país estava sota el nivell 1 i dissabte es va posar sota nivell 2 una vintena de comarques.

La feina del SMC és fer pronòstics i avisar en cas de canvis meteorològics, "i aquí s'acaba". Vilaclara reconeix, però, que hi va haver errors de pronòstic en algunes comarques que van registrar vents superiors als previstos. És el cas d'Alguaire, Vallirana o Barcelona. Tot i això, "la feina prèvia es va fer bé, i els efectes són a part".

Montilla torna a defensar l'actuació del govern des de Brussel·les

Des de Brussel·les, el president Montilla ha tornat a parlar de la qüestió i ha anunciat una revisió dels protocols d'actuació per a casos com el del cap de setmana passat. Aquesta reforma que es planteja l'executiu podria deixar entreveure que els mecanismes d'actuació en aquests casos potser no són prou efectius. El president català, tot i això, ha reiterat que "es va seguir el protocol" i ha tornat a defensar l'actuació dels serveis d'emergència.

Segons ha explicat, el govern va alertar els municipis de vents "molt forts poc usuals" i va recomanar als ajuntaments que suspenguessin les activitats esportives a l'aire lliure. En clara referència a l'accident de Sant Boi, Montilla ha volgut deixar clar que "no podem tancar activitats que no són nostres i que no estan programades pel govern".

Després de lamentar les vuit morts del temporal, entre les quals la dels quatre nens de Sant Boi, Montilla ha explicat que el túnel de batuda complia la normativa vigent l'any de la seva construcció.

Montilla ha recordat que Catalunya no recorda un temporal de vent com el de dissabte passat, "no n'hi ha precedents", ha dit. És per això que, segons ha explicat, "quan succeeixen coses que no han passat mai" cal incorporar-ne "de manera serena" les conseqüències a les pautes de funcionament del govern.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut