País Basc

Vuit dirigents de l'esquerra abertzale, detinguts en una operació policial al País Basc i Navarra

La justícia i els cossos de seguretat de l'Estat posen setge a l'esquerra abertzale. Vuit presumptes dirigents de l'esquerra radical basca han estat detinguts en una àmplia operació policial a Euskadi i Navarra. Tres dies abans que finalitzi el termini de presentació de candidatures per a les eleccions basques de l'1 de març, s'han escorcollat domicilis i seus socials, com la d'Herria Aurrera, a Bilbao. L'operació l'ha dirigit el jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, que ha estat present en els escorcolls. Els agents de la policia busquen documents que vinculin el partit Askatasuna i la plataforma Democràcia 3 Milions (D3M), que pretenen concórrer als comicis, amb la la il·legalitzada Batasuna.

Actualitzat
Cop a l'esquerra abertzale pocs dies abans que es tanqui el termini per presentar candidatures a les eleccions basques de març. La policia ha detingut al País Basc i Navarra vuit persones per presumpta pertinença a la nova direcció de la il·legalitzada Batasuna.

L'operació ha començat a quarts de tres de la matinada de divendres i s'ha allargat fins les nou del matí, amb registres a habitatges del País Basc i de Navarra. En total s'han registrat 14 domicilis i quatre locals. La investigació està sota les ordres del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, que s'ha desplaçat fins a Bilbao. A la capital biscaïna, el magistrat ha ordenat l'escorcoll d'un pis d'Arantza Urkaregi. Els agents també haurien entrat a casa de Tasio Erkizia, dirigent històric d'Herri Batasuna, i s'han fet escorcolls a domicilis de dos regidors d'ANV a Navarra.

Segons informen fonts de la lluita antiterrorista hi ha hagut quatre detinguts a Biscaia, dos a Àlaba i dos més a Guipúscoa. Entre els detinguts hi ha la portaveu d'ANV i exregidora d'Euskal Herritarrok, Arantza Urkaregi. Els altres detinguts són José Ramón Etxebarria, exparlamentari i candidat d'Herri Batasuna; Imanol Nieto, considerat per Garzón un dels responsables de l'organització juvenil il·legalitzada Haika; Hodei Egaña, detinguda en dues ocasions per la seva presumpta participació en actes de kale borroka; Emparo Lasheras, periodista i portaveu de la nova plataforma abertzale D3M; Aitor Bezares, qui va encapçalar la candidatura d'ANV per Vitòria; Iñaki Olalde, un dels pocs integrants de l'última mesa nacional de la il·legalitzada Batasuna que es trobava en llibertat, i Eli Zubiaga, vinculada a Herri Batasuna i Ekin.

L'operació vol frenar en sec la recomposició de la cúpula directiva abertzale abans dels comicis bascos. La policia espanyola també ha fet escorcolls en altres punts d'Euskadi, com Sant Sebastià o Usurbil, i a Navarra. Es tracta del tercer cop que Garzón dirigeix una operació contra presumptes membres de Batasuna, coincidint amb el tercer intent de l'esquerra abertzale de constituir una alternativa per participar en unes eleccions des que va ser il·legalitzada el 2003.

El PNB denuncia una "cortina de fum"

El president del PNB, Iñigo Urkullu, creu que l'operació policial contra l'esquerra abertzale que ha ordenat el jutge Baltasar Garzón, és una cortina de fum que fa servir el govern socialista per desviar l'atenció d'altres temes importants. Urkullu ha criticat en una entrevista a Ràdio Euskadi que les operacions policials contra l'esquerra abertzale es facin sempre abans de convocatòries electorals, per "un joc interessat del PSOE i del PP".

Segons el líder dels nacionalistes bascos, "sembla que estem parlant d'anteriors operacions preventives, com les desenvolupades en l'època d'Aznar". Urkullu denuncia que socialistes i populars facin servir la llei de partits a la seva "conveniència" en cada convocatòria electoral. També carrega, però, contra l'esquerra radical perquè, assegura, fa "victimisme".

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut