Madrid

L'aeroport de Barajas reprèn l'activitat després de cinc hores tancat pel temporal de neu

Al voltant de tres quarts de cinc de la tarda, i gairebé una hora després del previst, l'aeroport de Barajas ha reprès l'activitat al cap de cinc hores. Ha sortit un vol amb destinació a Hèlsinki. Passada una estona també s'han reprès els aterratges. Tot i això, els problemes continuen, ja que l'aeroport opera amb la meitat de les pistes. Entre els passatgers continua la confusió, a l'espera de saber quan podran sortir als seus llocs de destí, ja que s'estan reorganitzant els vols. Fins a la reobertura, només s'havien operat 268 dels 1.205 vols previstos. De retruc, a l'aeroport del Prat també hi ha retard amb les connexions amb Madrid, que no es normalitzaran fins avui dissabte.

Actualitzat
Els operaris han treballat durant hores per retirar la neu que s'ha acumulat a les pistes, i que ha obligat a suspendre les operacions a Barajas poc abans de les dotze del migdia. Vora tres quarts de cinc de la tarda, s'ha reprès l'activitat a l'aeroport madrileny quan ha sortit un avió amb destinació a Hèlsinki.

Barajas ha reobert després d'estar tancat més de cinc hores i una hora més tard del que Aena havia previst inicialment. Al cap d'una estona també s'han reprès els aterratges. Tot i això continuen els problemes, perquè l'aeroport madrileny funciona amb dues de les quatre pistes. Una pista es fa servir per a aterratges i l'altra, per a sortides.

Els problemes es noten sobretot en els trajectes curts i mitjans i no tant en els vols de més llarg recorregut. Diverses companyies han confirmat que ja estan preparades per sortir des de llocs com ara Washington, Miami o Buenos Aires.

Fins a la reobertura només s'han operat 268 dels 1.205 vols que hi havia previstos per aquest divendres. El temporal també ha obligat a desviar 52 vols. Per això, una de les prioritats de Barajas és tornar a normalitzar els aterratges.

Problemes de retruc a Barcelona

El tancament provoca de retruc problemes a l'aeroport de Barcelona, tant amb els vols amb sortida o arribada a Madrid com amb els que hi fan escala. Per ara, segons fonts d'Aena, no se n'ha cancel·lat cap a l'espera que Barajas pugui reobrir-se, però hi ha importants retards. Des del migdia fins a la mitjanit de divendres hi havia programats més de seixanta vols entre el Prat i Barajas, dels quals la meitat corresponen al pont aeri d'Iberia. Els vols que tenen retard són els que havien de sortir del Prat a partir de dos quarts de dotze del matí.

Una tempesta històrica

Madrid s'ha llevat amb una tempesta de neu que ja ha estat qualificada d'històrica i que, tot i deixar estampes emblanquinades molt boniques, genera també nombrosos problemes, com retencions de fins a 400 quilòmetres als accessos que envolten la ciutat. La neu i el glaç han atrapat milers de conductors en carreteres que en alguns casos, com les que connecten amb Burgos, València i Barcelona, han quedat tallades. La Direcció General de Trànsit recomana no agafar el cotxe si no és totalment imprescindible.

A l'interior de la ciutat hi circulen pocs cotxes, però els que ho fan es troben amb moltes dificultats. La Comunitat i l'Ajuntament de Madrid, juntament amb el Ministeri de l'Interior, han creat un gabinet de crisi per coordinar les accions que emprendran les diferents administracions per salvar la situació i, especialment, garantir els accessos als hospitals. A la ciutat s'han escampat 1.450 tones de sal i se n'han repartit 26.000 més entre la ciutadania. El serveis d'emergències hospitalàries Samur han fet 195 intervencions; els bombers, 45, i la policia muncipal ha rebut el doble d'avisos que un dia qualsevol.

Barajas, tancat poc abans del migdia

Poc abans de les dotze del migdia s'ha activat el protocol d'hivernalitat i s'han suspès temporalment totes les operacions a causa del temporal de neu, que des de primera hora del matí ja provocava importants retards i cancel·lacions de vols. Els vols que havien d'aterrar a Barajas s'estan desviant a altres aeroports de la Península. Entre arribades i sortides, aquest divendres hi ha programades 1.200 operacions a Barajas. També les comunicacions per carretera amb l'aeroport madrileny han quedat bloquejades i només s'hi pot accedir i sortir-ne amb metro.

També a tot el centre i nord de la Península

El temporal de fred i neu ha afectat moltes altres províncies espanyoles. N'hi ha trenta en alerta, especialment al centre i al nord de la Península. A moltes carreteres principals i secundàries s'hi han viscut situacions caòtiques. A Oviedo i Ourense la neu ha provocat accidents en cadena en què s'han vist implicats una trentena i una vintena de vehicles respectivament.

Santiago de Compostel·la ha vist una de les nevades més grans de la història, amb carreteres tallades i nens sense escola. La mateixa situació s'ha repetit en ciutats de Castella-la Manxa com Albacete o Conca. Guadalajara capital ha quedat pràcticament bloquejada durant tot el matí i molts vehicles han quedat atrapats als seus accessos o han tingut petits accidents. A tota la comunitat d'Aragó el temporal també ha deixat un rastre de nevades amb gruixos considerables que han obligat a tallar l'autovia A-2 a l'altura de Calataiud.

Protecció Civil recomana informar-se de les rutes que s'han de fer si cal circular per les carreteres de tota aquesta gran zona afectada per les nevades, perquè n'hi ha moltes de tallades o on hi fan falta les cadenes.

Els termòmetres estan enregistrant temperatures molt baixes a tota la Península. Aquesta forta onada de fred polar continuarà encara dissabte i sembla que fins diumenge no començarà a remetre.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut