Nova York

Divisió al govern israelià sobre l'abast i la durada de l'operació militar a Gaza

Israel envia avui un representant al Caire, a Egipte, per continuar negociant de cara a un possible alto el foc a Gaza, però, mentrestant el govern del primer ministre, Ehud Olmert, ha aprovat continuar l'ofensiva militar. A més, es reserva el dret d'ampliar l'ofensiva malgrat que, segons la premsa israeliana, el govern està dividit sobre quin ha de ser l'abast i la durada de l'operació militar a la Franja, i sobre si ha de pactar una treva amb Hamas. Al migdia entra en vigor l'aturada dels atacs de tres hores per permetre l'entrada d'ajuda humanitària a Gaza. Paral·lelament, el president de l'Assemblea General de les Nacions Unides, Miguel d'Escoto, ha convocat una reunió d'urgència per tractar del conflicte de Gaza.

Actualitzat
El gabinet de seguretat de l'executiu israelià és l'escenari on s'haurien fet evidents les divergències al si de l'executiu sobre l'ofensiva militar que està en marxa a la Franja de Gaza des de fa tretze dies i que ja ha causat uns 700 morts. Els membres del govern no es posen d'acord sobre la continuïtat i característiques d'aquesta operació de l'exèrcit hebreu. Tampoc coincideixen, segons la ràdio pública israeliana, pel que fa a la possibilitat de pactar una treva amb Hamas.

Tot i això, la reunió d'aquest dimecres del gabinet de seguretat ha servit per aprovar la continuació de les operacions terrestres, que es van iniciar el cap de setmana passat. Però això no és tot, ja que el govern s'ha reservat la possibilitat d'estendre aquestes operacions a una tercera fase.

La trobada també ha servit per aprovar l'enviament al Caire d'un representant d'un assessor del ministre de Defensa, Ehud Barak, per parlar sobre una treva eventual dels combats a Gaza, segons ha informat un responsable del ministeri.

Reunió d'urgència de l'Assemblea General de l'ONU

"L'ONU no pot ser un testimoni mut de la matança de Gaza i ha d'alçar la veu perquè hi hagi un alto el foc immediat i es protegeixi de manera adequada la població palestina." Qui s'ha expressat d'aquesta manera és el president de l'Assemblea General de les Nacions Unides, Miguel d'Escoto, que ha acusat el Consell de Seguretat d'"inoperant" per no haver consensuat una resolució que posi fi a l'ofensiva israeliana sobre el territori palestí.

Avui es torna a reunir, d'urgència, l'Assemblea General de les Nacions Unides per intentar desbloquejar la situació a la Franja de Gaza, després que l'última reunió del Consell de Seguretat ha servit per estudiar en profunditat la proposta d'alto el foc presentada per França i Egipte. Aquesta proposta, ara per ara, és la que sembla que té més adhesions i més possibilitats de prosperar. De fet, Israel i Hamas l'estan estudiant.

La proposta es pot concretar en tres punts principals. En primer lloc, la iniciativa demana a les dues parts, tant a Israel com a les faccions palestines, declarar l'alto el foc immediat temporal per facilitar l'entrada d'ajuda humanitària a la Franja de Gaza. Aquest punt sembla que l'han acceptat les dues parts enfrontades, ja que Israel ha promès que aturarà els atacs durant tres hores cada dia.

Alhora, també es podria negociar un acord complet per arribar a una treva permanent. Aquest alto el foc hauria d'evitar l'escalada bèl·lica d'aquests dies. El pla francoegipci proposa controlar les fronteres amb observadors internacionals: d'una banda, per evitar l'entrada d'armes, i, de l'altra, per evitar els bloquejos eventuals d'Israel. La proposta de Sarkozy i Mubarak inclou convidar el govern de l'Administració Nacional Palestina i Hamas a negociar una reconciliació nacional. Si finalment el pla s'accepta, Israel abandonarà la Franja en vuit dies.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut