Madrid

El ministre d'Economia, Pedro Solbes, ha presentat les línies mestres del nou finançament sense donar-ne xifres

El ministre d'Economia, Pedro Solbes, ha presentat aquest dimarts les línies mestres del nou model de finançament, un dia abans que acabi el termini que va fixar el mateix executiu. "La intenció és treure un document definitiu abans del 31 de desembre i, per tant, complim la promesa", ha dit. El ministre d'Economia ha exposat els eixos bàsics del document però sense donar-ne xifres, i ha dit que espera que s'arribi un acord tan aviat com sigui possible. Solbes ha explicat que amb el nou sistema es pretén que totes les comunitats tinguin els mateixos recursos per prestar els serveis bàsics. El nou model també incrementa l'autonomia financera i la coresponsabilitat fiscal.

Actualitzat
El vicepresident primer i ministre d'Economia, Pedro Solbes, ha presentat aquest migdia les línies mestres del nou sistema de finançament, però sense dir-ne el cost ni el que es destinarà a cada territori. L'escenari ha estat el Ministeri d'Economia i Solbes ha comparegut acompanyat del secretari d'Estat d'Hisenda i Pressupostos, Carlos Ocaña.

El document, el segon que presenta el govern, ha arribat un dia abans de la data límit pactada amb el president català, José Montilla, i s'ha presentat després de les diferents converses que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha mantingut amb alguns presidents autonòmics. És per això que una de les primeres coses que ha dit Solbes és que "la intenció és treure un document definitiu abans del 31 de desembre i, per tant, complim la promesa".

Els eixos bàsics

El govern espanyol pretén que, amb el nou model de finançament, totes les comunitats autònomes tinguin els mateixos recursos per oferir els serveis bàsics. El nou sistema, ha dit Solbes, també incrementa l'autonomia financera i la coresponsabilitat fiscal. A més es crearan tres fons tant per garantir la solidaritat amb les comunitats amb menys recursos com per incentivar els territoris més dinàmics. 

Pedro Solbes ha explicat que les comunitats tindran més capacitat financera pròpia i menys dependència de les transferències de l'Estat. El nou model cedirà a totes les comunitats el 50% de l'IRPF i l'IVA, i el 58% dels impostos especials. 

Pel que fa als fons, el titular d'Economia ha comentat que es crearà un fons de convergència autonòmica per corregir les diferències en el finançament per càpita. A més, hi ha haurà un fons de cooperació per a comunitats de menys renda perquè els ciutadans rebin el mateix, sigui quin sigui el lloc on visquin. I la distribució del fons de garantia es calcularà a partir del criteri de població ajustada. 

Pedro Solbes ha manifestat que el document no estarà del tot tancat "fins que no tinguem l'acord de totes les comunitats autònomes", però que entrarà en vigor, amb caràcter retroactiu, a partir de l'1 de gener del 2009.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut