Madrid

Zapatero promet una nova proposta de finançament "en els pròxims dies o setmanes"

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, demana que no hi hagi precipitació per pactar el nou finançament autonòmic i afirma que el nou model complirà raonablement amb Catalunya. Zapatero ha reiterat al Congrés dels Diputats, on aquest dimecres hi ha sessió de control, que l'acord "serà raonablement bo per a Catalunya i per a Espanya". A més, ha avançat que l'executiu presentarà una nova proposta "ens els pròxims dies o setmanes". El diputat del Grup Mixt Joan Ridao, d'ERC, ha restat credibilitat a les paraules del president espanyol i li ha recordat els reiterats "incompliments" de terminis. Per la seva banda, el líder de l'oposició, Mariano Rajoy, ha acusat Zapatero d'una "descomunal baixada de pantalons" amb el PNB per aconseguir el seu suport als pressupostos generals.

Actualitzat
José Luis Rodríguez Zapatero ha tornat a enviar un missatge de tranquil·litat en referència a la negociació d'un nou acord de finançament per a les comunitats autònomes. Això, després que aquest dimarts va assegurar que hi havia temps per negociar. Des del Congrés dels Diputats, el president ha avançat que l'executiu espanyol "farà públic un nou document" aviat, "en els pròxims dies o setmanes", ha dit. I és que segons ell, la intenció és assolir un acord "més harmònic, equitatiu, amb més responsabilitat fiscal i en què les comunitats millorin els recursos per atendre les necessitats prioritàries de l'educació i la sanitat".

Amb aquestes paraules Zapatero responia al diputat del Grup Mixt Joan Ridao, que li ha preguntat "havent arribat a finals d'any, què tenia el govern espanyol per explicar sobre el futur model de finançament". El republicà ha recordat al president espanyol el veto dels partits catalans, excepte el PSC, als pressupostos generals precisament per denunciar l'incompliment dels terminis establerts en la negociació, i li ha retret que ara intenti "excomunicar-los" per aquest vot.

Zapatero ha replicat, per la seva banda, que "si els compromisos es jutgen pel que diuen els ciutadans, crec que hem complert raonablement amb Catalunya", en referència a la victòria dels socialistes en les passades eleccions. I ha afegit que "complirem raonablement amb Catalunya i amb Espanya per fer un bon sistema de finançament autonòmic per a totes les comunitats". "Ho volem fer bé i no precipitadament. Bé i per a tothom", ha conclòs.

"Descomunal baixada de pantalons"


El líder del Partit Popular, Mariano Rajoy, ha acusat el president del govern, durant la seva intervenció en la sessió de control, d'haver-se "baixat els pantalons" d'una manera "descomunal" amb el Partit Nacionalista Basc per obtenir el seu suport de cara a aprovar els pressupostos generals de l'Estat. Rajoy ha afirmat que els números no són d'interès general i que estan "desfasats i superats per la realitat".

En resposta a aquestes acusacions, Zapatero li ha retret la seva hipocresia: "Una mica més de coherència i de serietat, i una mica menys d'hipocresia", li ha etzibat. El president espanyol feia referència al fet que el PP va aprovar quatre pressupostos generals amb el suport de CiU, el PNB i Coalició Canària. El cap de l'executiu ha assegurat que els pressupostos són útils per al 2009 perquè tenen l'objectiu d'impulsar l'economia productiva a través de la inversió en infraestructures i R+D, i perquè garanteixen la protecció social.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut