Barcelona

Dos presos de Quatre Camins diuen que el motí va començar per les pallisses que rebien

L'Audiència de Barcelona acull el judici als presos que es van amotinar al centre penitenciari de Quatre Camins l'any 2004. Aquest dilluns han declarat els acusats. Dos d'ells han assegurat que el motí va començar pels maltractaments que rebien els presos al mòdul 1 i per l'animadversió que tenien cap al subdirector del centre, que va rebre una pallissa brutal. De fet, un d'ells l'ha acusat d'haver començat. Només un dels que ha declarat ha reconegut que va pegar a diversos funcionaris, mentre que la majoria ha dit que no es van assabentar de la revolta. Els acusats s'enfronten a penes de fins a 52 anys de presó pels delictes d'assassinat en grau de temptativa, lesions i segrest d'un funcionari públic, entre d'altres.

Actualitzat
Dos dels acusats han assegurat que els maltractaments a la presó eren habituals. Un d'ells ha explicat que el van tenir emmanillat durant tres dies amb roba interior a ple hivern.

Tot va començar quan els reclusos van veure com uns funcionaris s'emportaven un dels seus companys sagnant. En van exigir explicacions al subdirector, i han reconegut que li tenien "mania". Un dels presos ha dit que li va preguntar: "A vostè li agradaria que li peguessin?". "Alguna cosa deu haver fet", va respondre el subdirector. El pres el va insultar i, llavors, el subdirector el va agredir fins el punt que va començar una baralla.

Un dels presumptes implicats directes ha negat haver agredit cap funcionari. "Sembla que sóc Superman", ha respost quen li han preguntat si havia apallissat tres persones. També ha afegit que el motí no va ser planificat, perquè era "impossible saber quan el subdirector aniria al pati del mòdul 1", la zona on hi havia els presos més conflictius.

Un altre dels acusats ha explicat que va colpejar diversos funcionaris, però no ha pogut especificar-ne quants. "No podria dir-n'hi el nombre". Vaig colpejar "tot el que es movia". El motiu va ser que es va assabentar "que havien apallissat un company".

Els altres reclusos que han declarat durant la sessió d'aquest dilluns han afirmat que no sabien que hi havia un motí. Molts d'ells estaven jugant al parxís i en altres àrees de la presó. Un altre ha afirmat que encara que sabés qui va agredir de gravetat el subdirector, no ho diria.

Les primeres investigacions del motí apuntaven com a detonant un enduriment de la vigilància d'aquest mòdul per la sospita que s'hi estaven introduint drogues. Els acusats diuen que va ser un cúmul de coses, entre les quals hi ha els maltractaments que rebien al centre. Aquest dimarts declararan el subdirector i diversos funcionaris.

Espectacular dispositiu de seguretat

Un centenar d'agents han participat en l'ampli dispositiu de seguretat que s'ha preparat a l'Audiència de Barcelona amb motiu del judici contra els presos acusats d'amotinar-se a la presó de Quatre Camins el 2004 i de causar ferides greus al subdirector del centre. Els agents han tallat el trànsit del carrer Roger de Flor, entre Almogàvers i Buenaventura Muñoz, per l'arribada d'un autocar policial amb dotze acusats, procedents de Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires, on els últims dies els han concentrat procedents de diverses presons. De la Model n'han arribat tres processats més, mentre que dos més han arribat a l'Audiència pel seu propi peu, ja que estan en llibertat condicional.

La fiscalia demana penes d'entre 6 i 52 anys per als acusats per intent d'assassinat, segrest d'un funcionari públic, lesions i atemptat per a tretze dels processats. La Generalitat, per la seva banda, acusa tres persones més. Tots complien condemna al mòdul 1 de Quatre Camins, destinat als presos més conflictius. A més, sol·licita indemnitzacions d'entre 2.100 i 24.000 euros per al subdirector del centre i els altres tres funcionaris que també van ser agredits. Pel que fa al ministeri públic, demana que la Generalitat respongui pels fets com a responsable civil subsidiària pels problemes que es van evidenciar dies abans del motí i per falta de rigor durant els escorcolls.

Els fets

En el seu escrit, el fiscal sosté que cap a les 6 de la tarda del 30 d'abril del 2004 el subdirector de règim interior de la presó va rebre una "brutal pallissa" fins que "el van donar per mort". Els autors serien nou presos que van aprofitar que era a l'entrada del mòdul 1, allunyat dels seus companys. La víctima va quedar estesa a terra, sagnant i inconscient.

Els processats, segons el mateix relat, també van agredir tres funcionaris més que van acudir a auxiliar el seu cap, i, juntament amb els altres quatre acusats, van impedir que un quart funcionari abandonés el mòdul i li van exigir, sota amenaça de mort, que parlés amb el llavors conseller de Justícia, Josep Maria Vallès.

El motí, en què van participar 77 dels 200 presos del mòdul, va acabar a quarts de deu del vespre i el subdirector va ser traslladat a la Vall d'Hebron en estat molt greu per traumatisme cranioencefàlic i diverses ferides i traumatismes.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut