Bombai

S'eleven a 125 els morts en la cadena d'atemptats islamistes contra interessos turístics de Bombai

La situació a Bombai, la capital econòmica de l'Índia, és crítica. Després de l'atac coordinat contra interessos turístics comès per terroristes islamistes, el govern regional ha declarat el toc de queda. De moment, el balanç de víctimes és de més d'un centenar de morts, entre ells sis ciutadans estrangers, i prop de 300 persones ferides. Un matrimoni de turistes espanyols es troba entre els ferits i els atenen en un hospital de Bombai. A hores d'ara, en un dels dos hotels on hi havia terroristes atrinxerats hi podria haver encara ostatges. De fet, tres empresaris de la delegació de la Comunitat de Madrid estan tancats a la seva habitació de l'hotel Oberoi.

Actualitzat
El món continua pendent de la ciutat índia de Bombai. I és que, després de ser escenari aquest dimecres d'una cadena d'atemptats contra interessos turístics, atemptats que ha reivindicat el grup islamista Deccan Mujahidí, sembla que la situació no estaria encara controlada. L'exèrcit ha aconseguit alliberar desenes d'ostatges occidentals retinguts a l'hotel Taj, però al Trident, l'antic Oberoi, encara hi podria haver alguns ostatges.

Una cadena de televisió ha informat que un comando de soldats ha entrat en aquest hotel, però encara es desconeix el resultat de l'operació. Les autoritats han declarat el toc de queda les àrees cèntriques de Colaba i la Porta de l'Índia, on es troba aquest hotel. Moltes persones han estat atrapades durant hores als seus hotels, dins de les habitacions. En un dels hotels, encara hi hauria amagats tres empresaris espanyols que anaven amb la delegació madrilenya. Les autoritats índies han informat que han abatut quatre terroristes i n'han detingut nou més.

Un centenar de morts i una parella espanyola ferida


Pel que fa al balanç de víctimes, s'eleva ja a 101 morts, entre ells sis persones estrangeres. Els ferits són uns 300, dos dels quals són una parella espanyola que ha estat hospitalitzada. Tot i que es troben en una unitat de cures intensives, el seu estat no és greu. Segons ha explicat el cònsol espanyol a Bombai, ell té un maluc trencat i ella, fragments de granades en diverses parts del cos. "No hi he pogut parlar, però a l'hospital m'han assegurat que es troben bé", ha afirmat.

Atac coordinat contra interessos turístics

Almenys set atacs simultanis en set punts diferents de Bombai van provocar el pànic aquest dimecres a la capital econòmica de l'Índia. L'estació central de tren, hotels de luxe, un famós restaurant, un hospital i una autopista van ser els punts estratègics dels atemptats. I, a tot arreu, segons la policia, el mateix patró: homes amb armes automàtiques i granades disparant contra la multitud. Segons alguns testimonis, els atacants buscaven ciutadans amb passaports britànic i nord-americà.

Les explosions es van concentrar al barri de Colaba, la zona més turística de Bombai, on hi ha els grans hotels de cinc estrelles de la ciutat, com el Taj Mahal i l'Oberoi, que van ser objectius dels atacs i on es van declarar diversos incendis.

Ignasi Guardans i Esperanza Aguirre, a l'escenari dels fets

El cap de la brigada antiterrorista de la policia de Bombai va morir durant l'atac de l'hotel Taj Mahal, on precisament s'allotjava l'eurodiputat de CiU Ignasi Guardans, a qui els atemptats van sorprendre en el seu viatge a l'Índia amb la comissió de Comerç del Parlament Europeu.

També hi havia una delegació de la Comunitat de Madrid, amb la presidenta, Esperanza Aguirre, de viatge oficial al país. Cap dels dos polítics no va resultar ferit, però sí un funcionari del Parlament hongarès, que està hospitalitzat. La presidenta madrilenya ha agafat un vol per tornar a Espanya. La resta de membres de la delegació han estat traslladats a un altre hotel.

L'Índia ha estat l'objectiu de diversos atemptats en cadena en els últims anys, la majoria atribuïts a grups islamistes. El que no té precedents és el "modus operandi" d'aquest atac, ja que mentre que abans eren atacs indiscriminats, aquest cop han estat selectius. L'atac més sagnant va ser l'estiu del 2006 als trens de Bombai, en què van morir més de 180 persones. L'últim atemptat va ser el passat mes de setembre, en què cinc bombes en mercats de Nova Delhi van deixar una vintena de morts.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut