Bombai

Almenys 80 morts en diversos atemptats a Bombai reivindicats per un grup islamista

Massacre a Bombai. Almenys 80 persones han mort i unes 250 han resultat ferides en diversos atemptats terroristes i tirotejos en fins a dotze punts de la ciutat, entre els quals hi ha els hotels de luxe Taj i Oberoi, restaurants i l'estació central de tren. Entre els 200 ferits hi ha una parella espanyola, segons ha confirmat el ministre d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos. L'exèrcit ha aconseguit alliberar els ostatges que els terroristes havien retingut als hotels de luxe. Es dóna la circumstància que l'eurodiputat Ignasi Guardans i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, també eren a Bombai en el moment dels fets. Tots dos, i les delegacions que els acompanyaven, n'han sortit il·lesos. El grup islamista Deccan Mujahidí ha reivindicat els atemptats.

Actualitzat
Diverses explosions i tirotejos s'han repetit a les zones turístiques de Bombai, una ciutat considerada el centre econòmic de l'Índia. Els terroristes han atacat els hotels de luxe Taj i Oberoi, restaurants, un hospital, l'estació central de Bombai i també han disparat en una autopista. El balanç és d'almenys 80 morts i 250 ferits, entre els quals hi ha una parella espanyola que atenen en un hospital de Bombai.

L'exèrcit indi ha entrat als dos hotels on els terroristes tenien segrestades diverses persones i, segons una font oficial recollida per una agència índia, les forces de seguretat han detingut nou terroristes i n'han mort dos en diferents enfrontaments. Els ostatges han pogut ser alliberats amb grues des de les finestres i balcons dels hotels.

En el moment dels atemptats, una delegació de Comerç Internacional del Parlament Europeu, presidida per Ignasi Guardans, es trobava a la ciutat. La cadena d'atacs ha sorprès l'eurodiputat en un restaurant. En una entrevista a TV3, Guardans ha confirmat que està sa i estalvi. Ha explicat que s'han produït tirotejos al carrer i que grups d'individus han llançat granades des dels vehicles. L'europarlamentari també ha confirmat que un funcionari del Parlament europeu ha resultat ferit lleument i que ha estat traslladat a l'hospital de Bombai.

Els atacs també han coincidit amb la visita de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, i d'una delegació formada per diversos empresaris. Estaven a punt de registrar-se a l'hotel Oberoi quan han sentit uns sorolls que semblaven trets. Immediatament s'ha fet desallotjar l'edifici.

Aguirre i la delegació que l'acompanyava n'han sortit il·lesos. La presidenta ha estat traslladada a l'aeroport de Bombai, on ha pogut agafar un avió amb destinació a Zurich. L'executiu madrileny era a l'Índia, en un viatge que va començar aquest dilluns amb la intenció de buscar-hi acords empresarials. Esperanza Aguirre havia arribat aquest mateix dimecres a Bombai, procedent de Bangalore.
Anar al contingut