San Francisco

Califòrnia diu "no" als matrimonis gais i Michigan legalitza l'ús mèdic de la marihuana

Els nord-americans no només han votat el seu president. Com és habitual quan hi ha unes eleccions, alguns estats aprofiten per plantejar altres qüestions en referèndum. En total han estat 153 consultes a 36 estats. A Califòrnia, per exemple, els ciutadans han votat l'anomenada "Proposició 8", que pretén modificar la Constitució i impedir els matrimonis homosexuals en aquest estat. El 52% dels californians han dit "no" als matrimonis gais. Dues propostes semblants per prohibir aquestes unions han guanyat als estats de Florida i d'Arizona. A Michigan s'ha votat a favor de l'ús mèdic de la marihuana. Altres temes que s'han votat són el dret a l'avortament o augmentar les penes als empresaris que contractin immigrants il·legals.

Actualitzat
L'oposició als matrimonis homosexuals ha guanyat en el referèndum sobre la "Proposició 8", per un 52% dels vots. El dret dels gais a casar-se, que va ser reconegut pel Tribunal Suprem el mes de maig en aquest estat, ha fracassat en la consulta que s'ha fet a Califòrnia, coincidint amb la jornada electoral del 4 de novembre. El resultat de la consula ha deixat en el limb les 18.000 parelles del mateix sexe que van passar per l'altar durant aquest temps.

San Francisco i Silicon Valley, "gaifriendly
"

En canvi, a San Francisco o a Silicon Valley el "no" a la proposta d'impedir els matrimonis del mateix sexe ha arrasat amb percentatges del 75% en alguns casos. Però després que Arizona i Florida es van pronunciar contra els matrimonis homosexuals aquest any, actualment només hi ha dos estats, Massachusetts i Connecticut, on es dóna reconeixement legal als casaments entre persones del mateix sexe.

Una altra proposta que ha estat refrendada durant la jornada electoral nord-americana és la de l'Estat de Michigan que ha aprovat l'ús mèdic de la marihuana amb el 63% dels vots.

A Califòrnia, Colorado i Dakota del Sud s'ha votat en deferent sentit sobre el dret a l'avortament, un tema que acostuma a aparèixer en qualsevol cicle electoral. El 73% dels votants a Colorado ha rebutjat una proposta que volia establir que la vida humana comença el mateix moment de la concepció. En canvi, a Dakota del Sud els votants han tombat una consulta que hauria posat límits a l'avortament, i a Califòrnia s'ha votat contra una restricció similar.

A Washington, el 59% dels votants ha donat al seu suport a la legalització de l'assistència mèdica pel suicidi de pacients desnonats.

Finalment, a Arizona, també amb el 59% dels vots, s'ha dit "no" a una proposta per augmentar les multes a les empreses que contractin immigrants indocumentats.
Anar al contingut