Madrid

La borsa espanyola s'enfonsa per sota dels seus nivells històrics

Divendres d'infart a les borses mundials on la volatilitat i els números vermells han estat la tònica general arrossegada per la desconfiança general en el sistema financer. L'Ibex-35 ha tancat sessió registrant la pitjor caiguda de la seva història, un 9,14 %, i situant-se per sota dels 9.000 punts. Els principals parquets d'Europa han cedit entre un 7% i un 8% de mitjana mentre la borsa de Nova York ha obert amb importants pèrdues per després recuperar-se lleugerament i ha tancat amb un descens de l'1,49%. Als mercats asiàtics, l'índex Nikkei de Tòquio ha tancat la sessió amb la pitjor caiguda en 21 anys, amb una pèrdua del 9,62%.

Actualitzat

L'Ibex-35 ha cedit un 9,14% i ha tancat a 8.997,70 punts. Mai abans la borsa espanyola havia caigut tant avall com ho ha fet aquest divendres. Ni la crisi desfermada a l'antiga Unió Soviètica l'any 1991, ni el "dilluns negre" a la borsa de Nova York el 1987 van aconseguir arrossegar d'aquesta manera el principal índex de referència del parquet espanyol ni els seus antecessors. Els grans valors, com Telefónica, Iberdrola i els bancs BBVA i Santander, han tingut pèrdues d'entre el 10% i el 15%.

Mirant enrere, l'Ibex ja ha perdut més d'un 40% en el que portem d'any, una tendència que també registren els parquets del vell continent davant de l'actual crisi financera, que afecta les dues bandes de l'Atlàntic.

Una tònica globalitzada


Les principals borses europees, París, Londres i Frankfurt, han tancat la jornada amb caigudes d'entre el 7% i el 8%, en una jornada en què el pànic s'ha encomanat entre els inversors. Les coses tampoc han començat bé a la borsa nord-americana, on s'ha iniciat la jornada amb una caiguda de més del 8%. Poc després la situació s'ha estabilitzat i en alguns moments s'han arribat a recuperar els números verds. Finalment, el Dow Jones ha acabat tancant amb un descens de l'1,49%. Mitja hora abans del tancament, però, l'índex havia pujat fins al 3'75%.

La patacada borsària d'aquest divendres ha començat a Tòquio, on l'índex Nikkei ha perdut més d'un 9%, la caiguda més important des de fa 21 anys. La davallada dels últims dies ha provocat la fallida de Yamato Life Insurance, una de les principals entitats financeres japoneses. La injecció de 26.000 milions d'euros anunciada pel Banc del Japó per donar liquiditat a les entitats bancàries del país ha estat, doncs, estèril. A Islàndia, l'Estat ha nacionalitzat el Kaupthing, el principal banc del país.

Missatges de tranquil·litat


La davallada dels mercats borsaris mundials no ha tingut aquest divendres cap fet rellevant com a desencandenant i els experts l'atribueixen a la desconfiança general i el pànic irracional davant l'actual situació i les amenaces de recessió. Per frenar aquesta espiral negativa que sembla no tenir aturador, els líders polítics continuen fent mans i mànigues per contrarestar les conseqüències de la crisi.

Des de Madrid, el Consell de Ministres ha donat llum verda al pla de rescat anunciat aquesta setmana pel president espanyol. A més, el president francès i de torn de la Unió Europea, Nicolas Sarkozy, ha rebut José Luis Rodríguez Zapatero, qui li ha demanat una reunió urgent dels líders de la zona euro per fer front de manera coordinada a una crisi financera, ha assegurat, sense precedents, una trobada que s'ha anunciat posteriorment. També hi ha hagut moviments per calmar els ànims als Estats Units. George Bush ha llançat als nord-americans un missatge de confiança.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut