Barcelona

Zapatero rebutja la sanció de 1.500 euros imposada al jutge del "cas Mari Luz"

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, no està d'acord amb la sanció de 1.500 euros imposada al jutge del "cas Mari Luz", Rafael Tirado. El poder judicial només l'ha multat per haver deixat en llibertat durant més de dos anys el presumpte assassí de la nena de Huelva. En aquest sentit, el cap de l'executiu espanyol creu que és una sanció massa tova i assegura que parlarà amb el pare de la víctima.

Actualitzat

En sortir de la sessió de control al Congrés, Rodríguez Zapatero ha rebutjat la multa de 1.500 al jutge que no va ordenar l'execució de la sentència que condemnava per abusos a la seva filla al suposat assassí de Mari Luz. A banda de mostrar la seva "disconformitat rotunda", el president espanyol ha manifestat que parlarà amb el pare de la víctima, Juan José Cortés.

El passat 26 de maig el cap de l'executiu ja va rebre al palau de La Moncloa el pare de Mari Luz, amb qui es va comprometre a revisar el Codi Penal per controlar als pederastes quan surtin de la presó. Una mesura que, precisament, es va anunciar aquest dimecres.

Sigui com sigui, la sanció ha rebut un rebuig unànime. Tant per part de la família de la nena Mari Luz, com per part de les forces polítiques i l'opinió pública. El pare de la nena, Juan José Cortés, ha qualificat la resolució "d'indignant", de "vergonyosa" per a una justícia en la qual ja ha deixat de creure.

El PSOE, CiU, PNB, IU i UPyD també han criticat la decisió del poder judicial per considerar-la "escassa" i "poc exemplaritzant". Pel defensor del menor de Madrid, Arturo Canalda, "la vida d'una nena no pot valdre 1.500 euros", mentre que les associacions de víctimes d'agressions sexuals s'han mostrat "indignades" per la "intolerable" sanció aplicada. Per a la presidenta de CAVAS, Florentina Alarcón, "la negligència del jutge ha tingut conseqüències dramàtiques".

El fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, per la seva banda, ja ha anunciat que recorrerà la sanció "una vegada que s'analitzi el contingut complet de la resolució" del Consell General del Poder Judicial. La fiscalia considera que es tracta d'una "falta molt greu" de desatenció de les competències judicials.

En canvi, la Comissió Disciplinària del Poder Judicial creu que el jutge Rafael Tirado va cometre un retard injustificat quan no va executar el 2006 la sentència que enviava a la presó per abusos sexuals l'home que dos anys més tard va assassinar la nena Mari Luz. Per això va imposar al jutge una multa de 1.500 euros per una falta greu. La decisió es va prendre amb tres vots a favor i dos vots particulars en contra, un dels quals era de la vocal Montserrat Comas, que considera, com la fiscalia, que es tracta d'una falta molt greu de desatenció de les competències judicials.

Anar al contingut