Nova York

Rússia ignora les advertències i diu que no té por d'una segona guerra freda

La decisió de Rússia de reconèixer com a territoris independents Ossètia del Sud i Abkhàzia ha creat un considerable rebombori diplomàtic. La divisió entre el bloc occidental, amb els Estats Units, França i el Regne Unit al capdavant i Rússia s'ha fet evident a la reunió del consell de seguretat de l'ONU aquest dimecres. El reconeixement d'aquestes dues zones i el descrèdit a la sobirania de Geòrgia dficulten trobar una solució. Moscou es manté ferm. El seu president, Dmitri Medvédev, ha respost a la comunitat internacional que Rússia no té por de res, ni tan sols d'una altra guerra freda.

Actualitzat

Les potències occidentals exigeixen a Moscou que respecti la sobirania del govern georgià i, per tant, el seu territori. Aquest punt és bàsic per trobar una sortida al conflicte. El representant de Tbilisi a l'ONU ha remarcat que "les accions russes violen de manera clara les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, que han estat també adoptades per Rússia". El representant rus ha respost que la situació és diferent. Geòrgia "està fent servir la força contra Ossètia del Sud i això ha dinamitat les resolucions anteriors".

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-Moon, ha alertat que el pas que ha fet Moscou podria generar un conflicte a tota la regió del Caucas. Els Estats Units ha qualificat el reconeixement d'inacceptable i l'OTAN ha dit que es tracta d'una violació de la integritat territorial de Geòrgia. El reconeixement de les províncies separatistes prorusses arriba després de l'atac georgià contra Ossètia del Sud el passat 7 d'agost. 

Cap tipus d'advertècia ha persuadit els russos de canviar la seva postura. Més aviat el contrari. Dmitri Medvédev ha reiterat el posicionament de Moscou i ha respost a les crítiques de la comunitat internacional que Rússia no té por de res, ni tan sols d'una altra guerra freda. La decisió de reconèixer la independència d'Ossètia del Sud i Abkhàzia pretén garantir la integritat de la població d'aquestes regions i la preservació de la pau.

El líder georgià, Mikhaïl Saakaixvili, ha rebutjat el reconeixement de Rússia i ha instat Occident a contribuir a un ràpid ingrés del seu país a l'OTAN i la Unió Europea. "És un pas absolutament il·legal, que no tindrà conseqüències jurídiques per a Geòrgia ni per a la resta del món."

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut