Barcelona

ICV pacta amb el govern que hi haurà acord de finançament en tres mesos a canvi d'evitar la compareixença de Zapatero

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, no compareixerà al Congrés per parlar del finançament català, però l'executiu central es compromet a arribar a un acord en tres mesos. I és que Iniciativa per Catalunya - Verds ha anunciat que retira la petició perquè Zapatero aclareixi a la cambra baixa per què "ha incomplert" el model que recull l'Estatut. A canvi, abans que acabi el mes d'agost compareixerà a la cambra baixa el ministre d'Economia, Pedro Solbes, amb el compromís que hi hagi un acord en ferm abans d'acabar aquest termini. Aquest és el resultat de les converses entre la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega i el líder d'Iniciativa, Joan Saura.

Actualitzat

Per aconseguir aquests objectius, els dos mandataris han coincidit en el fet que s'ha d'"accelerar el diàleg tant bilateral com multilateral".

L'acord, basat en quatre punts i que fa ajornar la petició d'ICV de compareixença es va tancar el cap de setmana passat en una entrevista personal de la número 2 de l'executiu socialista amb el conseller d'Interior i Relacions Institucionals de la Generalitat.

Joan Saura ha valorat molt positivament l'acord assolit amb l'executiu espanyol i l'ha qualificat d'"important". Saura creu que ara cal "intensificar les negociacions" i considera indispensable que el nou model "contempli la bilateralitat". El líder d'ICV ha expressat el seu "convenciment" que abans de finals de novembre la Generalitat i l'executiu central arribaran a un acord sobre el nou model de finançament per a Catalunya, malgrat que les posicions "no estan molt properes, a causa de diferències importantíssimes". Saura també ha reclamat que, en cas que el nou model de finançament es pacti en els propers tres mesos, "ha d'estar present als pressupostos del 2009".

La sol·licitud de compareixença del ministre d'Economia i Hisenda es formalitzarà aquest dimecres al Congrés. Ara només queda pendent la votació de la petició de compareixença del president Zapatero pel finançament de les comunitats autònomes que reclama el PP, però té poques possibilitats de prosperar perquè no ha aconseguit prou suports de la resta de grups parlamentaris.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut