Barcelona

L'acord entre PSOE i ICV sobre finançament divideix els partits catalans

La tan predicada unitat dels partits catalans ha quedat feta miques després del canvi de cromos entre ICV i el govern espanyol per evitar la compareixença de José Luis Rodríguez Zapatero. Esquerra, un dels socis dels ecosocialistes al govern català, ha expressat "perplexitat" i ha estat molt crítica amb el pas fet per Joan Saura. D'altra banda, el PSOE veu amb bons ulls que sigui el ministre d'Economia, Pedro Solbes, qui comparegui al Congrés dels Diputats, en canvi, CiU considera el pacte una mostra de feblesa del tripartit. El PP ja ha fet públic que mantindrà la petició de compareixença perquè creu que Zapatero "ha de donar la cara".

Actualitzat

El secretari general d'Esquerra, Joan Ridao, ha dit que els republicans han quedat "perplexos" en conèixer l'acord i creu que Iniciativa "ha defraudat" les "expectatives" que havia creat. El número dos dels republicans ha lamentat "aquesta nova actuació unilateral" i ha insistit en la "unitat de les forces polítiques catalanes".

El portaveu parlamentari del PSOE, José Antonio Alonso, creu que ara el debat sobre el finançament necessita tranquil·litat i discreció i que per això és lògic que no comparegui Rodríguez Zapatero. En la mateixa línia s'ha manifestat el PSC. Daniel Fernández creu que la decisió de retirar la petició de compareixença és "encertada", ja que porta la negociació a l'àmbit bilateral que es reclama des de Catalunya. A més, el secretari general adjunt del grup socialista s'ha mostrat "convençut que en els propers mesos tindrem un bon acord de finançament per a Catalunya que també serà un bon acord de finançament per a la resta d'Espanya".

Des de CiU, el diputat Josep Sànchez Llibre ha lamentat que s'hagi acordat ampliar el termini per arribar a un acord sobre finançament i ho considera una mostra de feblesa del tripartit. En qualsevol cas, la federació nacionalista assegura que mantindrà els esforços per garantir la unitat dels partits catalans i reivindica la bilateralitat que marca l'Estatut.

La portaveu del grup parlamentari del PP, Soraya Sáenz de Santamaría, ha avançat que el seu partit mantindrà la petició de compareixença de Zapatero perquè considera que el president "ha de donar la cara" i explicar els criteris de l'executiu sobre el finançament autonòmic.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut